Breaking News
Home / Zanimljivosti / UMOR, VRUĆINE, OPASNI VOZAČI Ovo je 7 uzroka najvećeg broja saobraćajnih nesreća TOKOM LETNJE SEZONE

UMOR, VRUĆINE, OPASNI VOZAČI Ovo je 7 uzroka najvećeg broja saobraćajnih nesreća TOKOM LETNJE SEZONE

8OCk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkRFN01EQV8vNTNhYjA5YjIwYjE3YjU3MDI1NzFlMjZiOGQyZTI1NWIuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Pojačan umor, neprilagođena brzina i velike vrućine samo su neki od razloga zbog kojih u letnjim mesecima dolazi do većeg broja saobraćajnih nezgoda, i to najviše na magistralnim i auto-putevima.

Da bi se crne statistike smanjile u vreme letnje sezone potrebno je da vozači uvaže savete i apele kako bi što bezbednije stigli na željenu destinaciju.

Uzroci zbog kojih dolazi do udesa, često sa fatalnim ishodom su brojni, a kako kažu stručnjaci, na većinu se može blagovremeno uticati.

1. Umor

– Najčešći uzrok zbog kojeg u letnjim mesecima dolazi do većeg broja nezgoda je umor vozača – navodi Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja koja dodaje da je on u sprezi sa pojačanim intenzitetom, odnosno većim brojem vozila na putevima tokom letnjih meseci.

Ona ističe da vozači često prave ogromnu grešku i kreću umorni na put, pa voze duge deonice bez pauze. Takođe, da bi iskoristili svoje vreme i što bolje i brže stigli na destinaciju, veliki broj vozača vozi noću, kada se osećaj umora intenzivira.

Vreme kada se najčešće kreće na odmor je vikendom i to noću, a to je, kako Jasmina Milošević ističe i period kada se najčešće dešavaju saobraćajke.

– Petak i subota su dani sa najvećim brojem saobraćajnih udesa i to u periodu od 18 do 23 sata uveče na otvorenom putu – objašnjava direktorka Milošević koja ističe da je upravo zbog toga Agencija za bezbednost saobraćaja i pokrenula akciju “Vozi odmoran” koja funkcioniše već treću godinu za redom.

Savet:

Kako ona kaže, najvažnija stavka za vožnju je kvalitetan odmor.

– Važno je nakon svaka dva sata vožnje napraviti pauzu od 15 minuta i tek nakon toga nastaviti putovanje. Pre svega, svako na put treba da krene odmoran, naspavan i zdrav – ističe Milošević i dodaje da je značajno tokom vožnje piti dosta vode i izbegavati vožnju noću.

Sorti_besplatno_na_putu_vesti_blic_safe_sto

2. Pojačan intenzitet saobraćaja i visoke temperature

Ovaj uzrok je u vezi sa prethodnim, jer se kod pojačanog intenziteta saobraćaja pojačava i osećaj umora kod vozača.

 

Veći je broj vozila na putevima tokom letnjih meseci zbog odmora, pa kroz našu zemlju auto-putem i magistralama prolaze kako naši, tako i putnici iz inostranih zemalja.

Najveći broj inostranih vozača je iz Turske, a česti udesi nastaju zbog nepoštovanja pravila koja važe u našoj zemlji, manjka koncentracije zbog vrućine i broja vozila, pa mnogi ne paze dok voze.

FOTO: ILUSTRACIJA, MILAN ILIC / RAS SRBIJA

Savet:

– Često je velika razlika između temperature u vozilu i spoljašnje temperature, pa je neophodno napraviti raspon između ove dve vrednosti ne veći od sedam stepeni. Tako će se izbeći dodatni umor – navodi Jasmina Milošević.

sorti_dizel_automobil_vesti_blic_safe_sto

3. Neprilagođena brzina

– U jednom istraživanju koje smo vršili na 5.000 ispitanika, čak 80 odsto je priznalo da vozi neprilagođenom brzinom, većom od dozvoljene – ističe direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja i dodaje da je to jedan od ključnih uzroka zbog kojih dolazi do udesa na svim saobraćajnicama.

Savet:

Savet je jedan jedini, poštujte ograničenja brzine i priglagodite je uslovima puta.

4. Vožnja pod dejstvom alkohola

Ovaj uzrok je naročito izražen kod gradskih vožnji, u svim delovima godine, ali leti možda i više kod omladine u večernjim satima.

– Istraživanja su pokazala da u Srbiji 11 odsto ljudi vozi pod dejstvom alkohola – objašnjava Jasmina Milošević.

FOTO: M.MITROVIĆ / RAS SRBIJA

To se naročito pojačava noću, jer su statistike pokazale da u naseljenom mestu dolazi do saobraćajne nezgode najčešće od 23 sata do ranih jutarnjih časova.

saobracajne_mup_zakon_kazne_vesti_blic_safe_ree

Savet:

– Čak 100 odsto ispitanika u anketi je osudilo vožnju pod dejstvom alkohola i protivilo se njoj – ističe Milošević, koja kaže da je za potpuno smanjenje tih rizika neophodno razvijanje svesti da i najmanja količina alkohola može uticati pogubno na vožnju.

sorti_poostrele_kazne_saobracaj_vesti_blic_safe_sto

5. Kvarovi na automobilima

Čest uzrok udes je i neispravnost vozila kojim vozači krenu na put.

– Ne provere sve ključne stavke na automobilu i onda u sprezi sa visokom tempraturom dolazi do kvarova, ali i udesa – kaže ona.

FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ / RAS SRBIJA

Savet:

Pre svakog putovanja uraditi tehnički pregled, mali ili veliki servis i tek onda krenuti na put.

6. Nepropisna vožnje dece

Ovu stavku bismo mogli da stavimo i na prvo mesto po njenom značaju.

– Statistike pokazuju da tek svako treće dete se prevozi pravilno, što je poražavajuće – naglašava Milošević i dodaje da veliki broj roditelja uopšte dete ne stavlja u auto-sedište.

FOTO: Z. LONČAREVIĆ / RAS SRBIJA

Istraživanja su dokazala da su deca ona koja prilikom udesa najčešće stradaju i to starosna grupa od dve do devet godina.

Savet:

Letnje vreme je vreme kada se ide na more, pa je značajno da deca budu što bolje zaštićena u saobraćaju. Obavezno korišćenje autosedišta i vezivanje, a kada je dete preraslo autosedište, u tom slučaju obavezno vezivanje.

7. Motori, skuteri, pešaci, traktori…

Veliki broj dvotočkaša, kako motociklista tako i biciklista izlazi na ulice u letnjim mesecima, pa je ovo jedan od češćih uzroka saobraćajnih nezgoda u naselju.

– Oni spadaju u ranjivu grupu učesnika u saobraćaju, ali i zbog toga što se oni sami često ne ponašaju bezbedno u saobraćaju: ne koriste opremu, ne poštuju propise – objašnjava Milošević i naglašava da je svaki deveti učesnik u saobraćajnoj nezgodi dvotočkaš.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Posebno ranjiva kategorija su i pešaci i to kategorija 65+, koji ne prelaze ulicu na pešačkom, već vrlo blizu njemu i to pretrčavajući.

Sa druge strane, leto je vreme kada ima dosta poljoprivrednika koji su svojim traktorima i drugim mašinama učesnici u saobraćaju, pa se veliki broj nezgoda dešava sa njima, naročito u trenutku njihovog uključivanja na saobraćajnicu sa njiva.

sorti_bizarne_saobracajne_nesrece_vesti_blic_safe_sto

Savet:

Apelovati kako na motocikliste, tako i na vozače da primećuju jedni druge. Sa druge strane obavezna oprema za motocikliste ne samo na auto-putu, već i u naseljenom mestu. Pešaci su dužni da koriste pešački prelaz, dok su poljoprivrednici u obavezi da imaju dobru osvetljenost, obavezno rotaciono svetlo i trougao, a da je traktor tehnički ispravan.

blic.rs

Check Also

mleko-foto-ilustracija

Kako se pravilno dezinfikuje mlekarska oprema

  U mnogome kvalitet mleka zavisi od čistoće – nečistoće mlekarske opreme, (muzilice, kante, cedila …

Powered by Master Media (TM)