Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / U VIŠEGRAD STIGAO BROD ZA ČIŠĆENJE OTPADA: Svake godine oko 8.000 kubnih metara smeća završi u jezeru

U VIŠEGRAD STIGAO BROD ZA ČIŠĆENJE OTPADA: Svake godine oko 8.000 kubnih metara smeća završi u jezeru

2472735_visegrad_ls

 

Gomila smeća već duže vremena nalazi se u reci Drini, što je uzrokovalo ekološku katastrofu u ovom delu Bosne i Hercegovine. Međutim, rešenje problema se nazire s obzirom da je danas u Višegrad stigao specijalizovani brod za čišćenje plutajućeg otpada.

 

Otpad se gomila u blizini Hidroelektrane Višegrad zbog barijera koje postoje na reci, a prirodno okruženje je postalo velika deponija.

Iz višegradskog Udruženja građana “Eko centar” navedeno je da su danas stigli predstavnici nemačke kompanije s brodom za čišćenje otpada.

“Nećemo biti skromni kad kažemo da je velikim naporima, borbom i zalaganjem našeg udruženja došlo do realizacije projekta čišćenja Višegradskog jezera koje počinje danas. Takođe, ‘Eko centar’ Višegrad će potpisati i ugovor o zajedničkoj saradnji sa firmom koja učestvuje u ovom projektu, biće angažovani i članovi našeg udruženja, a što je najbitnije, izvađeni otpad biće recikliran”, dodali su.

Šest do osam hiljada kubnih metara otpada svake godine završi u jezeru kod Višegrada, što ugrožava i rad hidroelektrane. Smeće koje je nakupljeno u reci Drini ima veliki uticaj na bioraznolikost, što može izazvati posledice i po čoveka.

Kurir.rs/Klix.ba

Check Also

CO

Od posljedica virusa korona preminulo 30 osoba, dvije osobe iz Višegrada

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 30 smrtnih slučajeva …

Powered by Master Media (TM)