Breaking News
Home / Region / “U SRBIJI HUMANITARAC, NA KOSOVU KRIMINALAC” Francuski mediji bruje o zabrani Gujonu da uđe na Kosovo

“U SRBIJI HUMANITARAC, NA KOSOVU KRIMINALAC” Francuski mediji bruje o zabrani Gujonu da uđe na Kosovo

RFPk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTTJRN01EQV8vYmYzZDJjYWU3YjdkZjhkZTJhZTYzOTBmNGNhNGJiOTUuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Vest da je humanitarcu Arnou Gujonu zabranjen ulazak na KiM podigla je celu Francusku na noge – i dok mu sunarodnici šalju poruke podrške, o tome francuski mediji neprekidno izveštavaju.

Prošlo je osam dana od kada je na administrativnom prelazu Merdare francuskom i srpskom državljaninu Arnou Gujonu zabranjen ulazak na Kosovo, a o ozbiljnosti situacije govori i to što seo slučaj već danima puni francusku štampu. Jedan od najuticajnijih novinskih listova „Figaro“ napisao je opsežan tekst u kome je, između ostalog, navedeno da iako je za Srbiju humanitarac, Gujon u očima države Kosovo predstavlja kriminalca.

– Odanost Arnoa Gujona prema tim nesrećnicima, koji malo i podsećaju na Francuze nastanjene u Alžiru do 1963. godine, načinila ga je i nacionalnim herojem u Srbiji. Pa, eto, Arno Gujon je i kriminalac. Barem u očima države Kosovo, koja ga je zaustavila i nakratko zatvorila prošle nedelje – napisao je urednik ovog lista.

FOTO: PROMO

Gujon kaže za “Blic” da mu, i pored svih problema, podrška sunarodnika jako znači.

– Imam veliku podršku francuske javnosti kroz novinske članke. Članak objavljen u francuskom listu „Figaro“ je trenutno najčitaniji na sajtu, ima preko 4.500 deljenja na društvenim mrežama, mnogo više od ostalih objavljenih vesti… Lepo je videti u ovim teškim trenucima da nismo sami – iskren je Gujon.

Čitavu situaciju ozbiljno je shvatio francuski ambasador Federiko Mondoloni, koji se pre dva dana sastao sa Gujonom i ponudio mu pomoć.

 

– Pre dva dana sam išao u zvaničnu posetu, razgovarao sam sa francuskim ambasadorom Frederikom Mondolonijem. S druge strane, vladika Teodosije je kontaktirao direktno šefa Ujedinjenih nacija na Kosovu, a u kontaktu sam i sa ljudima iz Euleksa. Radim sve kako bih ukinuo tu odluku koja je zaista nerazumna i nelogična – kaže Arno Gujon.

Iako je zabrana ulaska na KiM direktno uticala na njegov humanitarni rad usmeren ka hiljadama žitelja enklava južno od Ibra, Gujon kaže da neće još kretati put Kosova.

– Ma koliko želeo, sve dok ne budem dobio zvaničnu potvrdu da mi je omogućen ulazak na Kosovo, neću ići. Takođe, neću pokušati da pređem granicu bez garancije da se pretnje koje su mi upućene neće ostvariti ukoliko odem na Kosovo. Nisam sklon samodestrukciji, otac sam dvoje dece, ne smem nepromišljeno da rizikujem – objašnjava Gujon i dodaje da je, uz pomoć Kancelarije za KiM uložio i žalbu na donesenu zabranu, ali odgovor i dalje čeka.

Podsetimo, kosovska policija zabranila je 10. septembra francuskom humanitarcu Arnou Gujonu na neodređeno vreme ulazak na Kosovo, pošto je prethodno bez obrazloženja zadržan na administrativnom punktu Merdare. Osim Gujona, kosovska policija zadržala je tada i dvojicu aktivista organizacije “Srbi za Srbe” koji su poslati na vanredni pregled. Gujon je na Kosovo krenuo kako bi prisustvovao otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda.

blic.rs

Check Also

International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

BAHAT I SUROV ODNOS ZATVORSKE UPRAVE Haškim osuđenicima iz Srbije na robiji najteže u Estoniji

Srbija će na Savjetu bezbjednosti, 17. jula, ponovo pokrenuti inicijativu da državljani Srbije osuđeni u …

Powered by Master Media (TM)