Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / U selu Veletovo kod Višegrada osveštano zemljište za novi hram sv. ahriđ. Stefana

U selu Veletovo kod Višegrada osveštano zemljište za novi hram sv. ahriđ. Stefana

8170E0B0-160C-479B-9844-D48550D6FE57
MITROPOLIT HRIZOSTOM OSVEŠTAO ZEMLJIŠTE ZA NOVI HRAM

Danas u subotu, 23. maja 2020. godine na dan uspomene sv. ap. Simona Zilota i prepodobne Isidore Njagovo Visokopreosveštenstvo Gospodin Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, posjetio je selo Veletovo kod Višegrada i osveštao zemljište za novi hram sv. ahriđ. Stefana i postavio krst na mjestu buduće časne trapeze. Sa Visokopreosvećenim mitropolitom u molitvenom činu osveštenja učestvovali su: protojerej-stavrofor Milutin Andrić, arhimandrit manastira Dobruna Кalistrat, protojerej-stavrofor Aleksandar Topalović, protojerej Mihailo Andrić, jeromonah Serafim, sabrat manastira Dobrunska rijeka, protojerej Sredoje Andrić, jerej Dušan Andrić, jerej Stefan Andrić i đakon Budimir Gardović.

 

U ovom skrovitom selu smještenom ispod same planine Tare i tik na granici Republike Srpske (BiH-ne) i Srbije svoje biološko i ognjište vjere i pobožnosti upalila je porodica Andrić, koja je našoj Crkvi podarila nekoliko uglednih sveštenika, a još više dobrih i čestitih vjernika i ljudi. Prvi koji je sebe zavetao Bogu i Crkvi njegovoj u teška vremena bezbožnosti i komunizma bio je otac Milutin Andrić, protojerej-stavrofor, danas umirovljeni sveštenik mitropolije Dabro-bosanske. Njagova molitva i želja bila je da dio svoje očevine, isto kao što je sebe poklonio Bogu i Crkvi, pokloni Crkvi, odnosno parohiji Dobrunskoj sa krajnjom željom da se na tom darovanom ”komadu” zemlje podigne crkva sv. arhiđakona Stefana, svetoga njihove (Andrića) krsne slave. Njagovu želju i molitvu podržao je Visokopreosvećeni Gospodin Mitropolit koji je danas došao u Veletovo i osveštao zemljište budućeg hrama. Neosporno je da je ovo istorijski dan ovog sela, ali i porodice Andrić i Višegradske opštine.
U svom obraćanju Visokopreosvećeni je istakao daje ”…..….. danas ovo parče zemlje osveštasmo i posvetismo da se na njemu podigne hram božiji. Od ovog momenta ovo je sveto i osveštano mjesto na kom Bog dodiruje čovjeka, a čovjek doseže Boga. Ovo je mjesto sa kojeg se podiže ona ljestvica koja doseže do samoga Boga,- ljestvica niz koju silaze i uz koju uzlaze anđeli božiji, koje vidje praotac Jakov kad usnu. …. Neka bude srećan i blagosloven ovaj početak novog hrama. ……. Posebno želim pred svima Vama da zahvalimo ocu proti Milutinu za njegov dar Crkvi, Bogu i svima vama, što je ovaj komad svoje očevine podario da se na njemu podigne crkva………”.
U toku svečanog ručka prisutnima se obratio otac Milutin i izrazio radost i zadovoljstvo što smo danas ovdje i što je osvećeno zemljište. Posebno se zahvalio Visokopreosvećenom mitropolitu što je blagoizvolio da dođe u Veletevo i učini veliku čast porodici Andrić, osvešta zemljište i pobode krst na mjesto budućeg hrama.

Ljetopisac RaNiКo

www.mitropolijadabrobosanska.org

Check Also

A9D29C23-FB21-4365-A60D-5B1FBE84C32C

Višegrad: Nepoznati rezultati 30 testiranih osoba u Domu za lica sa invaliditetom

Još nisu poznati rezultati 30 testiranih osoba u Višegradu, nakon što je kod četvoro zaposlenih …

Powered by Master Media (TM)