Breaking News
Home / Susjedne opštine / Gorazde / U Drinu pušteno matično jato i oko 5.000 komada potočne pastrmke

U Drinu pušteno matično jato i oko 5.000 komada potočne pastrmke

poribljavanje2

 

Članovi Udruženja sportskih ribolovaca iz Goražda izvršili su poribljavanje rijeke Drine s nekoliko stotina krupnijih i 5.000 komada riblje mlađi.

– Radi se o primjercima veličine oko 40 centimetara i težine između pola kilograma i kilogram. To je jedno matično jato spremno za mrijest. To smo uradili kako bismo omogućili mrijest ribe upravo ovdje, u ovom dijelu vodotoka. U Drinu je pušteno i oko 5.000 manjih primjeraka. Uz Drinu poribljavamo i Osaničku rijeku i još neke pritoke – kazao je Halid Pekaz, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Goražde.

 

Poribljavanje Drine Udruženje sportskih ribolovaca realizuje najmanje jedanput godišnje. Za ovu akciju izdvojeno je oko 5.500 KM, osiguranih uz pomoć su Ministarstva privrede BPK i goraždanskih kompanija, piše Avaz.

Prema riječima Pekaza, u toku je i intenzivna potraga za mrijestilištem mladice kako bi u rijeku, nakon dugog niza godina, bile pušteni i primjerci ove ugrožene vrste.

(Avaz/ Srpskainfo )

Check Also

FOTO-RTRS-Dodik-i-resorni-m_620x0

USAGLAŠENA TRASA AUTO-PUTA SARAJEVO – BEOGRAD: Sastanak Predsedavajućeg Predsedništva BiH i resornih ministra BiH, FBiH i RS

Dodik je rekao da će trasa Sarajevo – Beograd biti formalno ucrtana u kartu BiH …

Powered by Master Media (TM)