Breaking News
Home / Srbija / U Beogradu svi žele na FON i stomatologiju

U Beogradu svi žele na FON i stomatologiju

677z381_prijavljivanje---------fto-D-JEVREMOVICH

 

Na Elektrotehničkom fakultetu kažu da su dobili odobrenje da, kada obezbede sve mere zaštite, mogu da organizuju prijemni ispit na Beogradskom sajmu

U prva dva upisna dana na fakultete Univerziteta u Beogradu najveće interesovanje budućih brucoša do jučerašnjeg podnevnog preseka vladalo je za Fakultet organizacionih nauka, na kome su zabeležene gotovo tri prijave za dobijanje jednog indeksa. Za 820 odobrenih mesta na voždovačkom fakultetu zabeleženo je 2.276 prijava, ali kako ističu u Rektoratu UB, to ne znači i pomenuti broj kandidata jer su mnogi predali dokumentaciju za tri tamošnja smera. Izuzetno interesovanje vlada i za Stomatološki fakultet, gde se za 238 odobrenih indeksa već prijavilo duplo više, odnosno 545 kandidata, ne računajući smer za zubne tehničare.

 

 

 

Prva upisna slika govori da će se indeks više tražiti i na Farmaceutskom fakultetu (537 maturanata na 327 mesta), Matematičkom (665 na 435 mesta), Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (246 na 160 mesta), Arhitektonskom (447 na 304 mesta). Kvote su drugi upisni dan premašene i na Građevinskom (473 na 400 mesta), Fakultetu političkih nauka (542 na 500), Fakultetu bezbednosti (490 na 390 odobrenih pozicija), Fakultetu veterinarske medicine (163 na 156 mesta) i Biološkom (259 na 230 planiranih indeksa).

Ubedljivo najmanje prijavljenih dosad je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, gde se 230 mesta prijavio 41 svršeni srednjoškolac. Manje interesovanje u prva dva dana izraženo je i na Tehničkom fakultetu u Boru, koji pripada UB, gde se 53 maturanata prijavilo za 240 mesta. Slično je i na Šumarskom fakultetu gde se 79 kandidata trenutno „bori” za 345 planiranih indeksa. Daleko od popunjavanja kvote zasad je i Filozofski fakultet, na kom se do podne za upis prijavilo 277 kandidata, na 705 odobrenih mesta.

U prva dva dana interesovanje je veliko i za medicinu za koju su se javila 664 maturanata, a planiran je upis 500 kandidata, ne računajući studijski program na engleskom i sestrinstvo. Prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu UB, dodaje da Medicinski fakultet kao još neki ima predupisnu onlajn prijavu, pa su akademci ravnomerno po danima raspoređeni za dolazak pred šaltere. Kaže da danas i sutra očekuju pojačan priliv upisne dokumentacije i više od 1.200 kandidata.

Rukovodstvo fakulteta uveliko već organizuje prijemne ispite koji će na UB biti od 29. juna do 5. jula, a na Univerzitetu u Novom Sadu 30. juna, 1. i 2. jula. Maturanti koji žele da upišu jednu od najtraženijih univerzitetskih ustanova u zemlji, Elektrotehnički fakultet, polagaće prijemni ispit 29. i 30. juna na Beogradskom sajmu, ističe dekan prof. dr Milo Tomašević. Kaže da su troškovi sprovođenja prijemnog u sajamskoj hali daleko viši, ali da je regularnost ispita tu na najvišem nivou, kao i stepen zaštite budućih akademaca, što je i najbitnije u trenutnoj situaciji kada raste broj obolelih od kovida 19.

– Naš fakultet je dobio uverenje iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” da, uz sve mere zaštite, može na sajmu da organizuje prijemni ispit, kao i dozvolu Ministarstva prosvete – naglasio je Tomašević i dodao da je fakultet otvorio 720 mesta za buduće brucoše koji su raspoređeni po danima za podnošenje upisne dokumentacije, pa su posle jučerašnjeg prvog preseka imali 620 prijavljenih.

 

 

u Kragujevcu medicina i psihologija

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ističu da su najveće interesovanje kandidati pokazali za studijske programe arhitektura, gde se prijavilo 87 kandidata za 45 mesta, softversko inženjerstvo, gde je konkurisalo 56, a upisuje se 40 maturanata. Sledi studijski program vaspitač u predškolskim ustanovama, gde je prijavljeno devet kandidata više od upisne kvote od 50 mesta.

Na Univerzitetu u Kragujevcu u prva dva upisna dana najviše je prijava predato na Fakultet medicinskih nauka, gde su na svim smerovima 342 buduća brucoša konkurisala za 284 odobrena mesta. Tradicionalno u vrhu popularnosti je i tamošnji zajednički studijski program – psihologija – na kom je za 30 indeksa konkurisalo 79 kandidata.

politika.rs

Check Also

677z381_kisic-tepavcevic-darija-f-vlada-srbije-beta

Zašto virus nije oslabio tokom leta

  Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da se nije očekivalo …

Powered by Master Media (TM)