Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Trivan i Golićeva o osnivanju zajedničkog nacionalnog parka

Trivan i Golićeva o osnivanju zajedničkog nacionalnog parka

800px-Lim_Drina

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa ministarkom za ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić sa kojom je razgovarao o inicijativi Banjaluke za osnivanje zajedničkog nacionalnog parka koji bi bio pod zaštitom Uneska, kao i o povelji “Za čist Lim i Drinu”.

Ministri su istakli da bi nacionalni park obuhvatao nedavno proglašeni Nacionalni park Drina u Republici Srpskoj, park Mokra gora i Nacionalni park Tara u Srbiji.

 

Da bi se to ostvarilo, Golićeva je objasnila da Srbija mora da uputi inicijativu Republičkom zavodu za zaštitu prirode, dok će Republika Srpska tražiti saglasnost od Komisije za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa Bosne i Hercegovine, a nakon toga uputiti predlog Unesku.

Prema rečima ministra Trivana, pretpostavlja da će inicijativa Republike Srpske naići na pomoć i saglasnost Uneska kako bi se još jedan deo prirode ovog regiona zaštitio i, kako kaže, na izvestan način približio svetu.

Trvan je dodao da će dva ministarstva na toj inicijativi intenzivno raditi, kao i da očekuje u narednim mesecima konkretne rezultate.

 

Tema današnjeg sastanka bila je i povelja “Za čist Lim i Drinu”, čiji su tekst nedavno usaglasili predstavnici ministarstava Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a koji se, kako je objasnila Golić, odnosi na uklanjanje deponije otpada na obalama tih reka, koji može dovesti do ugrožavanja rada Hidroelektrane Višegrad i Hidroelektrane Bajina Bašta.

Trivan je najavio da će pozvati i kolegu ministra iz Crne Gore da se uključi u priču o čišćenju reka, jer, kako je naveo, ima mnogo razloga da se Višegrad i Bajina Bašta “spase” od otpada koji generišemo svi zajedno.

rts

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

snijeg26

Obavještenje Komunalne policije o čišćenju snijega i leda ispred i oko svojih objekata

Obavještavamo Vas da se prema čl. 17. Odluke o komunalnom redu Opštine Višegrad uklanjanje snijega …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)