Breaking News
Home / Zanimljivosti / Tri porodice na okupu: Malina pored Ibra

Tri porodice na okupu: Malina pored Ibra

Na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu na parceli Rosići- rastoka, pre 5 godina, podigli  su  zasad maline na površini od 20 ar, a narednih godina i provećali tu površinu . Od prvobitnih matičnih sadnica „crnog vilameta“, proizvode  sadni materijal.

Zasad je prvobitno podignut na zemljištu gde je bilo dosta korova, tako da su  uz veliki trud, fizički rad uspeli da ga u najvećoj meri iskorene , redovnom obradom.
-Roditelji su nas školovali da se bavimo poslom koji volimo, a za ovaj posao na poljoprivredi fakultetska diploma nam nije dovoljna., priča nam Mila Rosić Županjac i nastavlja:

-Istovremeno, od roditelja smo naučili da vredno i pošteno radimo i da budemo istrajni. Namerno ovo ističem, jer početak nije bio lak, jer niko od nas nije ništa znao o malinarstvu. Edukovali smo se usput, čitali, pitali, konsultovali sa stručnjacima, najčešće iz PSS iz Kraljeva, a nezamenljiv je bio neposredan kontakt i razgovor sa malinarima koji imaju više iskustvo.
S obzirom na činjenicu da se zasad nalazi blizu magistralnog puta i šetališta, naš rad je pomno praćen…u početku s čuđenjem i obeshrabrenjem, a sada se sve češće čuje „svaka čast“. Tako smo postali primer i podstrek drugima, posebno mlađim ljudima da se upuste u ovaj posao. Došli smo do toga da sada nas pitaju za savet.

Ilustracija: Zasad maline u Raški, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Zasad maline u Raški, foto: Domaćinska kuća

-Nije ovo ni malo lak posao. Mi ne živimo od poljoprivrede, ali smo od početka računali na dodatni prihod. Međutim, ne zavisi sve od nas i našeg zalaganja i ulaganja. Mraz, suša, poplava… sve nas je snalazilo za ovo kratko vreme. Zato smo posle treće godine morali da zbog štete od poplave, da uklonimo zasad jagode koji smo uporedo sa malinama gajili.
Osiguramo usev od grada, a naiđe poplava, a pri tome, ni jedna osiguravajuća kuća ne prihvata rizik od poplave, za ono što se nalazi pored reke. Uz sve to to, radovi na izradi kanalizacije nisu zaobišli ni nas. Tako umesto da se bavimo poljoprivredom, u poslednje vreme ulažemo dodatne napore da uredimo prilaz parceli, koji je potpuno onemogućen, a zemljište zbog tih radova postalo još podložnije poplavi. Neplansko nasipanje ugrožava ovu površinu sve više, a radovi na projektu sa druge strane Ibra, samo su nas stavili u još nepovoljniji položaj. Tako da ne ostaje mnogo posle svih posebno neplaniranih izdataka i sve niže cene maline.
-Subvencije koje daje opština, svake godine koristimo: za sadni materijal, formiranje naslona, navodnjavanje, osnovnu mehanizaciju i to zaista mnogo znači. Mnogo nam znači i blizina hladnjače. Od prošle godine angažujemo i dodatnu radnu snagu za berbu.

Ilustracija: Zasad maline u Raški
Ilustracija: Zasad maline u Raški

I pored svih nedaća, prirodnih i neprirodnih, poseban osećaj zadovoljstva je kad vidite rezultat svog rada, a što je još važnije: porodica je ovde na okupu. I to je naša najveća tekovina. Na porodičnom gazdinstvu naše majke Koviljke Rosić, praktično tri porodice su na okupu, mojih sestara Ljiljane , Milice i moja. To je naš najveći uspeh. Ulažemo zajedno i delimo sve, i dobro i loše. U početku smo bili ponosni na kvalitetno osmišljeno i provedeno slobodno vreme. Mada , sada nema toliko tog slobodnog vremena, priča nam Mila.
U radovima, ali i u trenucima predaha imamo pomoć prijatelja, komšija, rodbine. A i njih je sve manje, jer je većina počela da se bavi ovim istim poslom. Često se ovde šalimo da posebnu subvenciju treba da dobijemo zbog promocije poljoprivrede, posebno malinarstva.

Izvor: Domaćinska kuća

 

Check Also

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima 665 l

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima

Došlo je vreme da napravite promene u enterijeru i osvežite svoj životni prostor? Krečenje zidova …

Powered by Master Media (TM)