Breaking News
Home / Zanimljivosti / Tri dizajnerske nagrade iF za Kiu

Tri dizajnerske nagrade iF za Kiu

Kia-iF-2019

 

Najnovije dostignuće naglašava ugled Kie kao proizvođača vrhunski dizajniranih automobila, koje već više od deset godina dizajnira Peter Schreyer, predsednik dizajna i glavni dizajner u Kia Motors. Najstariji južnokorejski proizvođač automobila je prvu iF nagradu osvojio 2010. godine i od tada svake godine osvaja barem po jednu. Ukupno je Kia za dizajn svojih automobila dosad dobila već 18 iF nagrada.

Najnovija priznanja osvojile su tri verzije novog Ceeda: 5-vratni hatchback Ceed, koji je nedavno stigao u Srbiju, kao i karavan Ceed Sportswagon i novi shooting brake ProCeed, koje kod nas očekujemo u martu.

Treća generacija Kia Ceeda neznatno je promenila ime (staro ime: cee'd), ali je značenje ostalo isto. Kao i originalna verzija iz 2007. godine i novi Ceed ima evropsko poreklo (Community of Europe, with European Design). Kao pravi Evropljanin i novi model je dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vođstvom Kijinih glavnih dizajnera Pitera Šrajera i Gregorija Gijoma. Razvoj automobila poveren je centru za istraživanja i razvoj iz Riselshajma nadomak Frankfurta, a sve verzije Ceeda proizvode se u slovačkoj fabrici u mestu Žilina.

 

Dizajn novog Ceeda karakterišu čiste i ravne linije, za koje su dizajneri našli inspiraciju u sportskoj limuzini Stinger, koja je dobitnik iF nagrade za 2018. godinu. Petovratni Ceed je širi i niži od svog prethodnika, dok je kabina pomaknuta nazad prema zadnjem kraju automobila, što doprinosi sportskijem stavu i izgledu. Gledajući iz profila Ceed ima moćan C stub sa karakterističnom gornjom linijom, što stvara elegantan oblik polumeseca.

Karavan Ceed Sportswagon u ovaj segment automobila donosi najviše prostora do sada: treća generacija modela je duža i nudi veću zapreminu prtljažnika (625 litara) od većine konkurenata, čak i više od brojnih predstavnika većih automobila. Svojim pametno osmišljenim dimenzijama i novim dinamičnim dizajnom Ceed Sportswagon je sportskiji od svoja dva prethodnika.

Novi ProCeed donosi potpuno novi dizajn i prvu shooting brake verziju nekog od masovnih proizvođača. ProCeed kombinuje atraktivan i elegantan dizajn sa prostranošću i svestranošću tourera, a od svoja dva „brata“ odudara jedinstvenim stavom i dimenzijama. Visinom od 1.422 mm je najniži u čitavoj C klasi. Element koji ga s boka razlikuje od ostalih je dinamična krovna linija, koja se završava padajućom linijom vetrobranskog stakla. Prepoznatljiv dizajn pogotovo se primećuje na zadnjem kraju, gde prevladavaju LED svetla povezana u liniju, što daje ProCeedu – kao prvom u klasi – jedinstven svetlosni pečat.

ProCeed i Ceed u ponudi su u verziji GT, koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor sa 204 konjske snage. Kod Ceeda je ukupno na raspolaganju šest (benzinskih i dizel) motora, koji imaju niske emisije CO2 i najnoviji emisioni standard Euro 6d-TEMP. Širok izbor najsavremenijih tehnologija između ostalog kao opciju nudi sistem za praćenje automobila u saobraćajnoj traci (drugi stepen autonomne vožnje) i sistem za odmrzavanje čitavog vetrobranskog stakla.

 

Dizajnerska nagrada iF Design Award, osnovana 1953. godine, smatra se jednom od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svetu, a to takmičenje, koje se odvija svake godine, organizuje međunardni dizajnerski forum iF (International Forum Design GmbH) iz Hannovera. If Design Award je najstarija dizajnerska institucija na svetu.

Na ovogodišnjem takmičenju su kompanije iz 50 zemalja u borbu za iF nagrade poslale 6.400 proizvoda, koje je ocenilo 67 međunarodnih dizajnerskih stručnjaka.

iF Design Award pokriva sedam kategorija: dizajn artikla, dizajn komunikacija i dizajn pakovanja, dizajn usluga i korisničkih iskustava, arhitektonski dizajn, unutrašnji dizajn, kao i dizajn profesionalnih koncepata. Novi modeli Ceed osvojili su priznanja u kategoriji dizajna artikala. Svi pobednički radovi biće predstavljeni u vodiču ‘iF World Design Guide’ i u aplikaciji ‘iF Design App’, a uživo će posetioci moći da ih pogledaju na izložbi ‘iF Design Exhibition’ u Hafensitiju u Hamburgu.

netauto.rs

Check Also

visnja-2-1000x650

Kako sačuvati višnju od žilogriza

  Višnja je, kažu,  naša izvozna šansa,  međutim poslednjih godina proizvođači višnje bore se sa …

Powered by Master Media (TM)