Breaking News
Home / Zanimljivosti / Auto-moto / Trajna registracija i oznaka OT: Usvojen novi Pravilnik, olakšanje za vlasnike oldtajmera u BiH

Trajna registracija i oznaka OT: Usvojen novi Pravilnik, olakšanje za vlasnike oldtajmera u BiH

oldtajmeri-bijeljina-1-813x610

 

Ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrović, donio je novi Pravilnik o registraciji vozila kojim su, po prvi put, obuhvaćena stara vozila, odnosno oldtajmeri.

Ovim dokumentom propisan je izgled registarskih oznaka za oldtajmere, koje će se razlikovati od tablica ostalih vozila u saobraćaju.

– Registarske tablice za oldtajmere su bijele boje, oivičene crnom bojom, sa registarskom oznakom motornog vozila koja se sastoji od slova OT, linije i šest brojeva crne boje, dužine 520 mm, visine 110 mm i širine 1 mm i plavim poljem u lijevom dijelu tablice koje sadrži međunarodnu oznaku Bosne i Hercegovine. Tri broja iza slova OT označavaju posljednje tri cifre godine proizvodnje oldtajmera – piše u Pravilniku.

 

 

 

Međutim, ono najvažnije jeste trajno važenje registracije za oldtajmere, uz obavezan tehnički pregled i osiguranje.

– Za oldtajmere i za vozila koja nisu prvenstveno namijenjena za stalno učestvovanje u prometu (traktori, priključno vozilo za traktor, pčelarska vozila, poljoprivredna vozila, radne mašine), kao i vozila čija zapremina motora ne prelazi 50 cm³ ili čija najveća snaga nije veća od 4 kW (mopedi i laki četverocikli), važenje registracije nije vremenski ograničeno i ne izdaje se stiker naljepnica, uz obavezu vršenja tehničkog pregleda i posjedovanja isprave o osiguranju od automobilske odgovornosti u periodu korištenja – opiše u Pravilniku koji je objavljen u “Službenom glasniku BiH”.

Ovaj Pravilnik predstavlja veliko olakšanje za vlasnike oldtajmera u BiH koji su do sada muku mučili sa registracijom svojih ljubimaca, jer su svake godine morali da ih registruju, kao bilo koje putničko vozilo, iako su u upotrebi tek nekoliko dana ili sedmica godišnje.

FOTO PRIVATNA ARHIVA
FOTO PRIVATNA ARHIVA

Milan Petković, banjalučki advokat i vlasnik jednog od oldtajmera, kaže da ostaje neriješeno pitanje koja organizacija u BiH ima ovlaštenje FIVA (Međunarodne federacije za istorijska vozila) za vrednovanja i klasifikacije oldtajmer vozila, što je neophodno za trajnu registraciju.

Ipak, i ove promjene Pravilnika rezultat su višegodišnje borbe vlasnika i udruženja vlasnika oldtajmer vozila u BiH.

 

U najkraćem, oldtajmer ili istorijsko vozilo je svako vozilo na motorni pogon starije od 30 godina, koje što približnije odgovara originalnom modelu. Tačna starosna definicija klasičnog automobila varira širom svijeta, ali je uglavnom preko 30 godina.

 

FOTO PRIVATNA ARHIVA
FOTO PRIVATNA ARHIVA
 

 

 

Svjetska federacija za istorijska vozila – FIVA, definiše istorijsko vozilo kao saobraćajno vozilo na motorni pogon: koje je staro najmanje 30 godina, koje je sačuvano i održavano u ispravnom stanju, koje se ne koristi kao svakodnevno prevozno sredstvo i koje je dio tehničke i kulturne baštine.

Po godinama starosti, razvrstani su od klase A (do kraja 1904.) do klase G od 1970, ali starija od 30 godina.

 

srpskainfo.com

Check Also

20220923130815_737256

Debitovao novi Mercedes-AMG C63

  Spala knjiga na četiri slova, ali je snaga zahvaljujući struji porasla. Šta se dobije …

Powered by Master Media (TM)