Breaking News
Home / Vrijeme / Toplotni talasi i oluje sve češći gosti u budućnosti

Toplotni talasi i oluje sve češći gosti u budućnosti

20190630231747-287436

 

Učestale i nagle promjene vremena kojima su posljednjih dana i mjeseci svjedočili stanovnici Srpske posljedica su sve većih klimatskih promjena, a prema prognozama stručnjaka, u budućnosti nas očekuju još duži periodi suše, ali i intenzivnije kiše, praćene olujnim vjetrovima i gradom.

U noći između četvrtka i petka protekle sedmice u pojedinim dijelovima Srpske za svega nekoliko minuta došlo je do nagle promjene vremena, a olujna kiša, vjetar i grad u pojedinim opštinama polupali su automobile i oštetili krovove na objektima. Oluja je trajala manje od pola sata, a  istog dana, kao i dan ranije, temperatura je prelazila 30. podjeljak na termometru.

Profesor klimatologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Goran Trbić objašnjava da su te nepogode, kao i niz drugih ekstrema koji su se dešavali posljednjih godina, izazvane promjenama u atmosferi koje nastaju usljed visokih temperatura.

 

 

– Klimatske promjene uslovljavaju veoma visoke temperature, usljed čega dolazi do labilnosti atmosfere, kao što je bio slučaj prije nekoliko dana. Tokom sučeljavanja veoma toplog i hladnog vazduha dolazi do nastanka hladne fronte, formiraju se gradonosni oblaci, iz kojih se izlučuju pljuskovite kiše, grad, ali i pojavljuju munje i gromovi – kazao je Trbić. Istakao je da se, prema klimatskom scenariju koji je rađen za područje Srpske i BiH, očekuje da nagle promjene vremena u budućnosti budu još izraženije.

– Prije desetak godina godišnje smo imali pojavu jednog, eventualno dva toplotna talasa u trajanju od 10 do 15 dana, a već sada imamo tri ili četiri takva talasa. Vjetrovi u Hercegovini su ove godine dostizali brzinu iznad 120 kilometara na čas, što je nezapamćeno. Broj dana sa gradom je više nego udvostručen. “Protivgradna preventiva RS” proteklih dana je odradila odličan posao, ali te pojave nekada budu toliko jake i intenzivne da ih je nemoguće staviti pod kontrolu – rekao je Trbić i dodao da svakog ljeta budu obarani temperaturni rekordi.

Prema njegovim riječima, kritičnom tačkom smatra se rast temperature od 1,5 stepeni godišnje, a već sada se kreće oko 1,2 stepena.

– Svjetski stručnjaci su ranije smatrali da su to dva stepena, ali, s obzirom na to da se već sada javljaju veliki ekstremi, smatra se da će promjene biti daleko katastrofalnije ako se probije prag od 1,5 stepeni. Globalni cilj je stabilizacija klimatskog sistema kakav je bio devedesetih godina prošlog vijeka, kada je temperatura bila u porastu za oko 0,6 stepeni godišnje – naglasio je Trbić.

Naveo je da dolazi do veoma brzog i naglog prelaza iz zime u ljeto, i obrnuto, te da gotovo više nema proljeća i jeseni.

– Svjedoci smo i velikih poremećaja u izlučivanju padavina. Sve češće se javljaju pljuskovite kiše koje traju dan-dva, a onda imamo duge periode bez kiša. Takvu pojavu smo imali u maju kada su se velike količine vode javile na malom prostoru, što je pokrenulo bujične vode, pa je došlo do plavljenja i klizišta – kazao je Trbić.

Dodao je da su prekomjerne koncentracije ugljen-dioksida i drugih gasova u atmosferi uzrok svega toga, a čovjek glavni krivac.

– Koncentracije gasova iz RS i BiH su male, svega 0,1 odsto u odnosu na globalne emisije. Ključni krivac za ovo što se dešava su najrazvijenije zemlje svijeta, SAD i Kina – naveo je Trbić i dodao da je suština racionalnija potrošnja energije i  prirodnih resursa.

 

 

Poljoprivreda

Goran Trbić ističe da je poljoprivredna djelatnost najviše na udaru klimatskih promjena te da će obezbjeđenje dovoljnih količina vode u budućnosti biti imperativ za sve one koji se planiraju ozbiljnije baviti proizvodnjom voća, povrća i žitarica.

– Zbog sve većih perioda suše, susrećemo se sa nedostatkom vode, a tu je i česta pojava kasnih, proljećnih mrazeva, koji se jave kada voće procvjeta. Visoke temperature utiču na to da voće ranije cvjeta, biljke ne prepoznaju godišnja doba, što ih iscrpljuje i smanjuje rod. Domaći proizvođači treba da traže nove sorte koje se lako prilagođavaju, ali i da se vraćaju našim starim sortama, koje su otpornije od hibridnih – rekao je Trbić.

 

glassrpske.com

Check Also

151648

U utorak promjenljivo oblačno i suvo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti promjenljivo oblačno i suvo vrijeme sa …

Powered by Master Media (TM)