Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kultura / Top lista 20 najtraženijih knjiga Lagune u 2020.

Top lista 20 najtraženijih knjiga Lagune u 2020.

20210105160053_639811

 

Jedna od najuspešnijih izdavačkih kuća “Laguna” iz Beograda objavila je spisak od 20 svojih najtraženijih knjiga za prethodnu 2020. godinu, gdje ubedljivo prvo mesto zauzima „Neki drugi život“ Jelene Bačić Alimpić.

Već šestu godinu zaredom najtraženiji su romani Bačić Alimpić, ovoga puta njen novi naslov, a čak 10 knjiga domaćih autora našle su se na godišnjoj top-listi, što potvrđuje činjenicu da čitaoci u Srbiji zaista vole djela srpskih pisaca.

Drugo mjesto na listi zauzimaju „Uznemireni ljudi“ Fredrika Bakmana, a treće mjesto za kratko vrijeme bestseler “Đubre” Marka Vidojkovića.

 

 

Četvrta pozicija pripada djelu “Moravska noć“ Petera Handkea, zatim ponovo Bakman sa hit romanom „Čovek po imenu Uve“, kao i „Zamalek“ Dejana Tiaga-Stankovića, a na listi najprodavanijih naslova su i „Srpske zemlje pre Nemanjića-od 7. do 10. veka“, Marka Aleksića, „I grob i rob“, Vuka Draškovića, „Služba“, Gorana Živaljevića.

Godišnji pregled Laguninih hitova predstavlja i delo „Sapijens: Kratka istorija čovečanstva“ Juvala Noa Hararija, „Dukat za Lađara“ Dejana Stojiljkovića, „Medvedgrad“ F. Bakmana, „Beograd kroz ključaonice 100 kuća“, Nenada Novaka Stefanovića, „Do viđenja!“ Živojina Petrovića, „E, zabole me – Suptilna umetnost življenja“ Marka Mansona.

Poslednjih pet knjiga na top listi od 20 najtraženijih izdanja su i – „Sunčeva sestra“, Lusinde Rajli, „Kraljevstvo“ Jua Nesbea (popularni norveški pisac trilera), „Veliki pad“ i „Kratko pismo za dugi rastanak“ ponovo od Handkea, kao i „Himerina krv: roman o Dučiću“ Slaviše Pavlovića.

Najčitaniji strani pisci u našoj zemlji su definitivno Fredrik Bakman koji ima čak tri knjige na top-listi, i svakako je književno otkriće i trijumf od 2019. godine, baš kao i Peter Handke, najomiljenji strani nobelovac u Srbiji.

 

 

Kako najavljuju iz Lagune, u 2021. godini čitaoce očekuju novi hitovi domaće i strane književnosti.

Tokom januara stiže knjiga „M. Sin veka“, Antonija Skuratija, „Priručnik o slikanju i pisanju“ Žozea Saramaga, prvi put u prevodu na srpski, ali i poznati naslov „Život na našoj planeti“ Dejvida Atenboroa, autora BBC serija „Planeta Zemlja“ i „Živa planeta“.

Od domaćih autora uskoro će se pojaviti u knjižarama „Austrijanka“ Zorana Milekića i roman „Da je bolje, ne bi valjalo“ Bojana Ljubenovića.

 

Tanjug

Check Also

20201218223602_344023

Kako su stari crtaći stvorili generaciju kulturne i pismene djece

  Generacija koja je odrastala gledajući stare crtaće poput onih iz produkcije Vorner Bradersa zahvaljujući …

Powered by Master Media (TM)