Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / SVIJEĆE ZA POGINULE U TUNELU NA BRODARU

SVIJEĆE ZA POGINULE U TUNELU NA BRODARU

RUDO – Tanja Kastratović Marinković došla je danas kod tunela na Brodaru da zapali svijeće na spomen-obilježju na mjestu gdje su u sanitetskom vozilu , prije 25 godina, mučki ubijene njena majka Ljubica, medicinska sestra i ljekar Stojana Jojović .

Ovo svirepo ubistvo humanitarnih radnika na radnom zadatku učinili su na današnji dana pripadnici tkz Armije Bih.

„ Može se s pravom reći da je to zločin jer kad smo dobili njihova tijela poslije dva i po mjeseca bila je to samo vreća kostiju u limenom sanduku. Za ovaj zločin nikad niko nije odgovarao i niko nije kažnjen iako se tačno zna ime komandanta jednice Armije BiH koja je pucala na sanitetsko vozilo u pokretu, „ tvrdi Marinkovićeva.

Ona dodaje da ni danas nije sigurna da li su joj za vrijeme razmjene dali kosti njene majke ili nekog drugog.

BRODAR-2

U tunelu na regionalnom putu Rudo – Brodar dugom 97 metara od 9.do 17.septembra 1992.godine vojnici tkz Armije BiH opkolili su devet boraca VRS iz Višegrada i Rudog koji su se junački borili punih osam dana.

Četvorica od njih su poginula uu tunelu a petorica su se, nekako, pod okriljem noći iz njega izvukla i dočepala srpskih položaja.

Borac Interventne čete Druge podrinske brigade VRS iz Višegrada Obrad Poluga kaže da je on sa ovom jedinicom bio pritekao opkoljenim u tunelu u pomoć ali su ih sleđa napali neprijateljski vojnici pa su se morali povući.

Jedan od preživjelih iz tunela Željko Toković isprčao je da je sa kamionom koga su zvali „Čarli“ pokušao da dođe do tunela i uspio je gdje je zajedno sa ostalim preživio pravi pakao.

„ Kad sam dolazio u tunel vidio sam uništeno sanitetskso vozilo ali nisam tad znao da su u njemu stradali medicinski radnici. Najteže mi je bilo u tunelu kad sam gledao ranjene drugove kojima niko nije mogao pomoći“, sjeća se Toković.

Potpredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Miloš Lazović tvrdi da je, što se ubistva medicinskog osoblja tiče, to bio klasičan primjer ratnog zločina.

„ Ubijene su dvije žene u vozilu pod znakom crvenog krsta koje su pošle da pomognu ranjenicima i niko za to nije odgovarao“,, dodaje Lazović.

Po scenariju Vanje Bulića režiser Srđan Dragojević je inspirisan događajem u tunelu iz septembra 1992.godine snimio film „Lepa sela, lepo gore“.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com

Check Also

94C3C110-9FF9-4AC8-BE63-FF5A4D09B611

Otvaranje Kuće Iva Andrića i sporazum o saradnji Hreceg Novog i Višegrada

  Djelimično obnovljena kuća nobelovca Iva Andrića na Toploj biće od večeras ponovo otvorena za …

Powered by Master Media (TM)