Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Sve više radnika na bolovanjima, počinju oštrije kontrole

Sve više radnika na bolovanjima, počinju oštrije kontrole

20180308002830_257018

Raste broj radnika – na bolovanju. Samo u prošloj godini sa posla je, u prosjeku, zbog bolesti, svakog mjeseca odsustvovalo skoro 13.700 zaposlenih.

Radnici su najčešće ostajali kod kuće zbog povreda i trovanja, bolesti koštano-mišićnog sistema, maligniteta, dok se trudnoća bolesti i tegobe povezane sa drugim stanjem nalaze na četvrtom mjestu.

“Danas na bolovanju imam 125 radnika od toga ima 70 trudnica i porodilja. Mi smo prije godinu i po dana uveli socijalnog radnika koji prati bolovanja, dijagnoze…

 

Nekada je tvornica obuće “Bosna” imala svog doktora koji je kontrolisao bolovanja sada “Bema” ima radnike u sedam opština i ja uopšte nemam uvid u bolovanja, fabrike ponovo postaju socijalne ustanove”, rekao je direktor banjalučke “Beme” Marinko Umičević.

Nedopustivo je, priča Umičević, da radnici budu odsutni i po nekoliko godina, zato što se liječe od najtežih bolesti, dok za to vrijeme poslodavci snosi sve troškove. Najgore je što se takvim pacijentima, kaže, ne dozvoljava da se penzionišu. Traži okrugli sto, kako bi se poslodavci i ljekari dogovorili šta im je činiti. Ni u Fondu zdravstvenog osiguranja nisu zadovoljni trenutnim stanjem. Izračunali su da su ih odsustvovanja radnika sa posla koštala vrtoglavih 12 miliona maraka što je značajno više nego ranije.

 

S obzirom na to da je prioritet FZO RS i u ovoj godini kontrola i upravljanje troškovima, te da je u porastu broj radnika na bolovanju, Fond će i u ovom segmentu dodatno pojačati kontrole. Napominjemo da radnik na bolovanju može da bude maksimalno godinu dana, nakon čega se upućuje na ocjenu radne sposobnosti (invalidsku komisiju Fonda PIO RS).

I u Zavodu za medicinu rada i sporta, gdje radnici svakodnevno izlaze pred ljekarsku komisiju su saglasni da se mora stati na kraj lažnim bolovanjima. Imaju pune ruke posla.

“Smatramo da poslodavci trebaju da imaju uvid u bolovanje svojih radnika i oni mogu da podnesu zahtjev u Fond zdravstva, ili u Zavod za medicinu rada, za vanredne preglede svojih radnika i najčešće su to bili opravdani slučajevi”, rekla je ljekar u komisiji u Zavodu za medicinu rada i sporta RS Radmila Ubović.

Ipak to su sporadični slučajevi, kažu ljekari i pozivaju poslodavce da slobodno prečešljaju medicinske kartone, jer zbog onih koji ne rade, ispaštaju i radnici koji pošteno zarađuju svaki fening.

ATV

About admin

Check Also

038298

“Razmotriti obnavljanje Vojske Republike Srpske”

Član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da institucije Republike …

Komentariši

Powered by Master Media (TM)