Breaking News
Home / RS - BIH / Politika RS - BIH / Sutra i zvanično počinje predizborna kampanja!

Sutra i zvanično počinje predizborna kampanja!

126130
Sutra i zvanično počinje kampanja za opšte izbore, 7. oktobra. Prijavljeno je skoro 7.500 kandidata i 128 političkih subjekata – čak 30 više nego prije četiri godine. Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika pozvale su kandidate i političke lidere da imaju na umu interes građana.

Najveća stranka u Srpskoj predizbornu kampanju započinje iz Banjaluke. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je za RTRS da je SNSD spreman da ostvari ubjedljivu pobjedu na predstojećim izborima.

“Mi kao jedna državotvorna i odgovorna stranka idemo u ovih mjesec dana da obiđemo Republiku Srpsku i da čistog obraza izađemo pred naše ljude, jer ne postoji ni jedna lokalna zajednica u Republici Srpskoj u kojoj naša vlast u posljednje vrijeme nije realizovala neki od kapitalnih projekata za razvoj našeg društva”, rekao je Kovačević.

Iz najvećeg grada Srpske kreće i kampanja opozicionog SDS-a. Ono što je zajedničko i vladajućim i opoziciji jeste da se nadaju da će biti vlast.

“Krećemo iz Banjaluke i završavamo u Banjaluci. Uvjeren sam da će našem dobrom narodu svanuti 8. oktobra”, izjavio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Slaviša Marković, potpredsjednik PDP-a, ističe da ako svi mladi napuste Republiku Srpsku više neće biti važno ko će biti vlast, a ko opozicija.

“Zato nam je glavni zadatak da zadržimo ljude na ovim prostorima”, kaže Marković.

Neke političke partije već računaju na određeni broj skupštinskih mandata. Njihova matematika, u odnosu na 2014, uglavnom je u plusu.

“Projekcija DNS-a za ove izbore je 107.700 glasova, što znači da bi naša stranka u Narodnoj skupštioni imala 15 poslaničkih mandata”, kaže potpredsjenik DNS-a i šef izbornog štaba Dragomir Јovičić.

Slobodan Protić iz Socijalističke partije ističe da je donja granica njihovih očekivanja 10 poslaničkih mandata i jedan ili dva u Parlamentu BiH.

U posljednje četiri godine formirano je i nekoliko novih političkih partija. Na predstojećim izborima i one očekuju povjerenje građana.

Zlatko Maksimović, predsjednik Uspješne Srpske, ističe da će ova stranka imati drugačiji početak.

“Vjerujem da će taj početak biti različit, čime želimo da pokažemo da smo drugačiji od drugih stranaka”, kaže Maksimović.

Predsjednik “Ujedinjene Srpske” Nenad Stevandić ističe da je ova stranka prisutna u svim gradovima Republike Srpske.

“Imamo besprijekoran program, mlade ljude, dobru nacionalnu i savršenu ekonomsku politiku i dobru energiju”, dodaje Stevandić.

Predizborne kampanje, koje često liče na spisak lijepih želja, do sad su ocjenjivane i “prljavim”, što predizborni skupovi često i potvrde. Na odvojenim sastancima sa predstavnicima posmatračke misije OEBS-a, ocijenjno je da izborni proces treba da bude proveden u fer i demokratskoj atmosferi. Samo se nadati da će tako i biti!

rtrs

Check Also

Radovan-Višković

Višković: Cilj je pobjeda kandidata SNSD-a na svim nivoima

Cilj SNSD-a na predstojećim izborima je pobjeda stranke i kandidata i na nivou Republike Srpske …

Powered by Master Media (TM)