Breaking News
Home / Vrijeme / SUŠE, POŽARI I POPLAVE NAŠA BUDUĆNOST Kako se globalno zagrijavanje odrazilo na BiH?

SUŠE, POŽARI I POPLAVE NAŠA BUDUĆNOST Kako se globalno zagrijavanje odrazilo na BiH?

73D46637-538A-44F2-9340-C024B34773C3
Prethodna godina bila je najtoplija u našoj zemlji. Kako predviđaju bosanskohercegovački, ali i svjetski stručnjaci, ekstremne temperature, suše, šumski požari, ali i poplave i oluje postaće budućnost naše zemlje.

Toplotni talasi

Meteorolog Nedim Sladić tvrdi da su ekstremne vremenske prilike u BiH direktno povezane s klimatskim promjenama.

– Po višoj temperaturi od prosjeka u BiH 2019. godina je ostala upamćena. Tuzla, Bihać, Sanski Most bili su najtopliji od početka službenih mjerenja. Sredinom osamdesetih godina 20. vijeka primijećen je porast prosječne temperature vazduha na prostoru naše zemlje, a trend se naročito ubrzao u prvoj godini 21. vijeka, kada svjedočimo sve češćem poigravanju vremenskih prilika – pojašnjava Sladić.

 

Stručnjaci pojašnjavaju da se BiH sve više zagrijava i da predviđeni scenariji nisu daleko od istine.

– Zime su u globalu s manjom količinom snijega nego prije i znatno toplije, ali u nizu od pet do šest toplih zima, dođe jedna s izuzetkom koja donese veće količine padavina ili veći val hladnoće, i onda ponovo pet do šest toplijih zima. S druge strane, ljeta su sve sušnija i toplija uz učestalost afričkih toplotnih uticaja i toplotnih valova s temperaturama koje posljednjih godina idu sve češće iznad 40 stepeni – kazao je Sladić.

Jedan stepen

Ovi ekstremi vidljivi su zbog sve veće toplote, ne samo površine tla nego i okeana, koja stvara višak energije i manifestuje se širom svijeta. Američke agencije NASA i NOAA već duže vrijeme upozoravaju da nam predstoje sve izraženije klimatske promjene.

Klimatske promjene mogu postati i intenzivnije, a kada je riječ o našoj zemlji, one mogu uticati i na poljoprivredu.

Dženan Zulum, klimatolog iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, rekao je da je, prema preliminarnim podacima, sjeverni dio naše zemlje najtopliji otkako postoje službena mjerenja.

 

– Imali smo i 2014. godine visoke temperature u januaru i februaru. U Sarajevu su se na nekim područjima, otkako postoje mjerenja, temperature povećale za jedan stepen – istakao je Zulum.

Klimatske promjene utiču na zagađenje vazduha

U proteklom periodu vazduhu našoj zemlji bio je izuzetno zagađen. Mnogi stručnjaci navode da klimatske promjene imaju uticaj na pogoršanje kvaliteta vazduha. Od izloženosti zagađenom vazduhu u BiH godišnje umre oko 3.300 ljudi, što zemlju košta blizu jedne desetine BDP.

(Avaz)

Check Also

113687

Danas stiže zahlađenje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas se očekuje kiša, a uz priticanje znatno …

Powered by Master Media (TM)