Breaking News
Home / Vrijeme / SUNČEVI ZRACI VEĆ OPASNI PO ZDRAVLJE: Upaljen narandžasti meteoalarm, mažite se kremama sa SFP zaštitom

SUNČEVI ZRACI VEĆ OPASNI PO ZDRAVLJE: Upaljen narandžasti meteoalarm, mažite se kremama sa SFP zaštitom

226807_shutterstock-2050387268_f

 

MNOGE je iznenadila informacija da je već na početku maja indeks UV zračenja “ušao u narandžastu zonu”, što znači da je prilično visok, između šest i sedam, na skali od 11.

Dragan Mihić, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da to, ipak, nije neuobičajeno za ovo doba godine, ali je jasan znak da su sunčevi zraci opasni po zdravlje.

 

 

 

UVA, UVB i infracrveno zračenje najštetniji su za kožu, ali mogu da oštete i vid. Dragan Mihić navodi da je u Srbiji UV zračenje sedam meseci godišnje iznad normale: od aprila do oktobra. Iako se mnogi zaštite sete tek pred odlazak na plažu, dermatolozi upozoravaju da zaštitni faktor 50 plus treba koristiti na svim otvorenim delovima tela već od februara. U zonama jačeg zračenja, koje se rangiraju prema blizini Ekvatoru, koriste se i jače kreme sa zaštitnim faktorom – SPF 100 plus.

Pored zaštite od UVA i UVB kreme bi trebalo da sadrže i zaštitu od štetnog ultracrvenog zračenja (IR-A), koje predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo sedam odsto ukupnog sunčevog spektra. Ono je i četiri puta jače.

Dermatovenerolog dr Gorana Isailović rekla je da je neophodna zaštita od sunca čim UV indeks pređe pet. Jer, i na prolećnom suncu mogu da nastanu opekotine, crvenilo, plikovi… Svako nekontrolisano izlaganje suncu može da izazove prolazna ili trajna oštećenja, i zato treba biti oprezan. Prve posledice preteranog izlaganja suncu su crvenilo i opekotine, ali one dugoročne mogu da budu mnogo opasnije, pa i fatalne.

Najdrastičniji je svakako melanom, od kojeg u Srbiji sada godišnje oboleva oko 650 ljudi, a stručnjaci upozoravaju da je trend učestalosti najtežeg oblika raka kože u stalnom porastu.

Preterano sunčanje je glavni faktor rizika za nastanak malignog melanoma, kao i nemelanomskih vrsta raka kože kao što su bazocelularni i planocelularni karcinom, upozoravaju stručnjaci. Pri tome, naglašavaju, da je dejstvo sunčevog zračenja kumulativno, odnosno njegovi štetni efekti sabiraju se godinama. Dakle, posledice zračenja ne nestaju, one se talože.

Sunčevo zračenje negativno deluje i na čulo vido, posebno na rožnjaču. Oftalmolozi upozoravaju da prekomerno izlaganje UVB zracima uzrokuje zadebljanje konjunktive, koje može da izraste preko rožnjače, zakloni vid i izazove krivljenje slike. Kratkoročno izlaganje visokim dozama UVB zračenja dovodi i do fotokeratitisa, bolnog zapaljenja rožnjače, koje traje obično između 24 i 48 sati.

S druge strane prekomerno izlaganje UVA zracima utiče na pojavu katarakte i degeneraciju žute mrlje.

Savet je da se nose naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom, ili kontaktna sočiva, takođe, sa UV zaštitom.

 

 

 

MAKSIMUM

– NAJVEĆI UV indeks u Srbiji bude krajem juna meseca, i tada dostiže ekstremnu, ljubičastu zonu – kaže Dragan Mihić. – To praktično znači da se tada uopšte i sa zaštitom, a pogotovo bez zaštitne SPF kreme ne bi trebalo direktno izlagati sunčevim zracima.

 

novosti.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

20220624093433_724230

Ovo su prirodni lijekovi protiv zubobolje

  Ako imate zubobolju, važno je da shvatite šta je u korijenu vaše nelagodnosti. Odatle …

Powered by Master Media (TM)