Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / STUDENTI SU NAJVEĆI USPEH: Tri decenije rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu

STUDENTI SU NAJVEĆI USPEH: Tri decenije rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu

268307_proslava-jubileja.jpg_f

 

UNIVERZITET u Istočnom Sarajevu pre tri decenije osnovali su podvižnici, vizionari, a rezultati koje je univerzitet ostvario za ovo vreme impresivni su, izjavio je rektor Milan Kulić, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja, 30 godina od osnivanja.

 

 

 

Prema njegovim rečima, to su bili ljudi koji su imali viziju da stvore Republiku Srpsku, znajući da se uporedo s tim moraju boriti i protiv neznanja, jer bi to u budućnosti moglo da ugrozi i njen opstanak i prosperitet.

– Upravo iz tog razloga je i stvoren ovaj univerzitet, ali i zbog strateški važne uloge da zadrži stanovništvo, pre svega mlade, na ovom području – naglasio je Kulić.

Kulić je rekao da su najveći uspeh i bogatstvo ovog univerziteta studenti, oko 45.000 do sada upisanih, od kojih je oko 21.000 njih diplomiralo, ističući da su mnogi od njih postali važne ličnosti u akademskom, društveno-političkom i kulturnom životu Srpske i sveta.

Kulić je rekao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu postao član Asocijacije evropskih univerziteta još 2004, dodajući da je posebna pažnja posvećena upravo međunarodnoj saradnji.

-Postigli smo odlične rezultate, ali moramo postaviti nove ciljeve, a to je stalno napredovanje u naučnoistraživačkom i umetničkom radu – rekao je Kulić.

Prof. dr Jelena Krunić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na ovom univerzitetu, istakla je da je kao student generacije dobila zaposlenje na Stomatološkom fakultetu u Foči.

 

 

 

Veliko interesovanje za medicinu

GOVOREĆI o upisu studenata, Kulić je rekao da je završen drugi upisni rok i da su zadovoljni brojem upisanih, jer je do sada upisano 980 studenata na prvi studijski ciklus, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Kulić je istakao da za Medicinski fakultet i dalje vlada veliko interesovanje, zatim Tehnološki fakultet u Zvorniku, Poljoprivredni i Elektrotehnički u Istočnom Novom Sarajevu, Psihologiju i Kineski jezik na Filozofskom fakultetu na Palama, kao i Saobraćajni fakultet.

 

novosti.rs

Check Also

racic

Račić: Od sljedeće godine direktan let za Atinu

  Očekujemo nove letove za Atinu ili neko grčko ostrvo, rekao je direktor Aerodroma Banjaluka …

Powered by Master Media (TM)