Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Šta se krije iza pokretanja opoziva načelnika Višegrada? (VIDEO)

Šta se krije iza pokretanja opoziva načelnika Višegrada? (VIDEO)

115097

 

Skupština opštine Višegrad izglasala je inicijativu o opozivu načelnika Mladena Đurevića. Inicijativu je podržalo 11 odbornika iz sedam stranaka. Protiv je bilo deset odbornika.

Odbornici skupštinske većine načelnika optužuju za nepoštovanje zakona, Statuta opštine i Poslovnika o radu Skupštine opštine.

 

 

– Skupštinska većina je donijela jednoglasnu odluku zbog toga što načelnik Đurević ne želi saradnju sa skupštinskom većinom, a ne želi dobrobit Višegradu – rekao je Srpko Baranac, odbornik DNS-a u Skupštini opštine Višegrad.

Sa druge strane, u lokalnom SNSD-u kažu da je pozadina opoziva načelnika potpuno drugačija.

 

– Aktuelna skupštinska većina predvođena SDS sa četiri odbornika je u kolaiciji sa predsjednikom skupštine Sofovićem koji je iz NiP Konakovića i još šest drugih stranaka. Ono što je simptomatično da je ta koalicija između SDS i Naroda i pravde napravljena prije izbora jer je SDS pomagao prikupljanju potpisa Sofoviću da bi mogao nastupiti na izborima -naglasio je Darko Andrić, šef kluba odbornika SNSD-a.

Simptomatično je, kaže Andrić, to što je Sofović, kome je kandidaturu za izbore obezbijedio SDS, došao iz Švedske pred izbore, kada je i u CIK prijavio svoju imovinu na gotovo osam miliona maraka, pa mu gradski budžet i nije veća briga. Pitanje je kaže, zašto onima kojima je Višegrad jedina adresa, odgovara stanje haosa. Predsjednik Skupštine Muamaer Sofović kaže da ima državljanstvo BiH i Švedske, da boravi u Višegradu, a povremeno posjećuje porodicu koja je u Švedskoj.

– Ako sam ja problem Višegrada onda je Višegrad najsrećniji grad na svijetu. Јa sam došao prije dvije godine. Ekonomsko stanje je loše bilo koja vlast da je bila. Јa sam došao ako mogu nešto da pomognem, da, sa svojim biznis iskustvom u Švedskoj – naglasio je Muamer Sofović.

Sofović kaže da mu i nije bio cilj opoziv Đurevića, ali da je poslušao svoje kolege iz skupštinske većine. Načelnik Višegrada Mladen Đurević tvrdi da njegov opoziv koji je pokrenut nije u skladu sa Zakonom.

 

 

– Јa ću iskorititi svoje legitimno i zakonsko pravo da se obratim nadležnim ministarstvima i Vladi da zatražim pravnu pomoć i da im dokažemo da nisu radili u skladu sa zakonomšto je bio slučaj prošle godine gdje je opština Višegrad 11 mjeseci bila u blokadi – poručio je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Politička scena u Višegradu postaje “vruća”. Referendum na kome će se građani Višegrada izjasniti da li su za opoziv načelnika ili protiv biće održan 12.juna, a ovu lokalnu zajednicu koštaće 60.000 maraka.

RTRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

Check Also

vgd

“Vidovdanske svečanosti” u Andrićgradu

U Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu biće obilježena slava hrama – Vidovdan. Nakon svete …

Powered by Master Media (TM)