Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Srpske nacionalne organizacije usvojile Mileševsku izjavu

Srpske nacionalne organizacije usvojile Mileševsku izjavu

207800

 

Krovne organizacije srpskog naroda u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj i Albaniji, okupljene u sabornoj Svetosavskoj lavri u manastiru Mileševa radi promovisanja zajedništva, njegovanja istorije, tradicije i kulture srpskog naroda, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa mileševskog Atanasija, usvojile su Mileševsku izjavu.

Ovom izjavom organizacije srpskog naroda iz zemalja regiona obavezuju se da će čuvati narodno jedinstvo i raditi na unapređivanju međusobnih odnosa i veza sa matičnom državom poštujući univerzalne vrijednosti u oblasti zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U izjavi se ističe da je srpski narod u zemljama regiona autohton i živi u miru na svom vjekovnom prostoru poštujući međunarodno priznati status domicilnih država

Dalje se navodi da, ma gdje se nalazio, srpskom narodu je neophodno jedinstvo koje će spriječiti njegovu etničku, jezičku, vjersku i kulturološku podijeljenost.

– Radi sopstvenog napretka, snažno se oslanjajući na matičnu državu svih Srba Republiku Srbiju radićemo na jačanju međusobnih veza kroz ekonomsku, naučnu i kulturnu saradnju – piše u Mileševskoj izjavi, usvojenoj na Konferenciji srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona u manastiru Mileševa.

U Izjavi se ističe da bezbjednosna nesigurnost srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji ugrožava normalan život svih građana u Pokrajini i prijeti eskalacijom sa nesagledivim posljedicama.

 

 

 

– Zabrinuti zbog nestabilnosti, Srbi u regionu biće u svakom trenutku uz svoju matičnu državu i njeno rukovodstvo. Šaljemo podršku Srbima na Kosovu i Metohiji moleći se da u surovim okolnostima sačuvaju mir, svoje porodice i vjekovna ognjišta. Vaša braća i sestre iz regiona biće uvijek sa vama – piše u Mileševskoj izjavi.

Dalje se dodaje da će, stavljajući dobrobit i sigurnost srpskog naroda iznad svih drugih interesa, zastupati državnu politiku Republike Srbije zasnovanu na Ustavu i međunarodnom javnom pravu sa najvećom odlučnošću, neprestano i neodstupno, privrženi poštovanju načela pravde i rodoljublja, ne ugrožavajući prava ni jednog naroda ili države bilo gdje u svijetu.

– Kao što je to uvijek bilo, sudbina naše Srbije biće i naša sudbina. Tako nam Bog pomogao – navodi se u Mileševskoj izjavi.

RTRS

Check Also

racic

Račić: Od sljedeće godine direktan let za Atinu

  Očekujemo nove letove za Atinu ili neko grčko ostrvo, rekao je direktor Aerodroma Banjaluka …

Powered by Master Media (TM)