Breaking News
Home / Susjedne opštine / Užice / Kopaonik / Srpska ekonomija gura region, ali treba jači rast

Srpska ekonomija gura region, ali treba jači rast

VLAHOVIC, BRNABIC I MALI

 

KOPAONIK – U atmosferi usporavanja svetske ekonomije, rast u regionu Zapadnog Balkana dostigao je u proteklom periodu projektovani nivo od 3,5 procenata, zahvaljujući prevashodno ubrzanju ekonomske aktivnosti u Srbiji, ali da bi se ovaj pozitivan trend nastavio i u narednim godinama, neophodan je snažniji rast srpske ekonomije i više investicija.

Ovo je poruka predsednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića sa zvaničnog otvaranja i prvog radnog dana 26. Kopaonik biznis foruma, koji je počeo intoniranjem himne Srbije „Bože pravde”.

Vlahović je na početku Foruma rekao da je kao rezultat makroekonomske stabilnosti, ostvarenog budžetskog suficita, dobrih fiskalnih kretanja, javni dug u Srbiji smanjen, da je na na kraju prošle godine iznosio približno 54 odsto BDP-a , s tim da se ovaj trend nastavlja.

 

 

„To je dobro, jer se time povećava fiskalni prostor koji će biti potreban u uslovima očekivanog pogoršanja svetske konjukture” naveo je Vlahović.

U atmosferi sve češćih najava krize širih razmera, stanje u javnim finansijama i privredi Srbije je značajno unapređeno u odnosu na poziciju iz 2008. godine.

„Regulacija bankarskog sektora je neuporedivo bolja, privreda se ne zadužuje tako lako, međutim potreban je oprez”, napominje Vlahović.

Eventualna kontrakcija ino-tražnje i priliva kapitala će svakako ugroziti nivo aktivnosti i poslovna zajednica za to treba da bude spremna, ukazuje predsednik SES-a.

„Vlada treba da sačuva fiskalni prostor za anticiklične intervencije, stoga oprezno sa povećanjem tekuće potrošnje”.

On je naveo da je zaposlenost u našoj zemlji na predkriznom nivou.

Nezaposlenost, a posebno nezaposlenost mladih, zajedno sa nepovoljnim demografskim razvojem i migracijom stanovništva je i dalje najveći problem, rekao je Vlahović.

„Srednjoročna projekcija razvoja ekonomske aktivnosti je blago pozitivna, u ovoj i narednoj godini očekuje se rast od 3,5 i 3,4 procenta, respektivno”.

Međutim, upozorava, eksterni rizici postaju dominantni faktor koji će uticati na realizaciju makroprojekcija.

U prethodnoj godini, podseća, okončana je privatizacija RTB Bor i PKB-a i pokrenut je stečaj u Azotari.

„Na taj način je smanjena lista preduzeća koja su usled svoje veličine i neuspešnosti imala negativni efekat na javne finansije”.

Međutim, dodaje, još uvek čeka rešenje grupa preduzeća u kojoj je formalno zaposleno 15.000 radnika.

„Izostao je napredak u restrukturiranju najvećih javnih preduzeća, sa izuzetkom Železnica, kao i javnih komunalnih preduzeća u većim gradovima”.

 

 

Vlahović je u ime Saveza Ekonomista Srbije poželeo dobrodošlicu gostima 26. Kopaonik biznis foruma i zahvalio se partnerima i sponzorima Foruma.

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum (KBF), održava se od 3. do 6. marta, a okupiće više od 1.300 učesnika,160 moderatora i panelista iz Srbije i regiona, koji će razmatrati kako postići snažan ekonomski rast i obezbediti brže približavanje standarda Srbije prosečnom standardu Evropske unije.

Forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Masterkard, a medijski partneri Foruma su Novinska agencija Tanjug i NIN.

Centralna tema 26. Kopaonik Biznis Foruma je: „Srbija deset godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ”, javlja Tanjug.

politika.rs

Powered by Master Media (TM)