Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Srpska danas slavi svoju ustavnost

Srpska danas slavi svoju ustavnost

135325
Prije 27 godina, 28. februara 1992-ge godine donesen je prvi Ustav Republike Srpske. Јedan od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za stvaranje Republike Srpske. Ustav je jednoglasno usvojila Skupština srpskog naroda u BiH, koja je ranije, 9.januara 1992., donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Јednoglasno usvojen, napisan na osnovu dva Ustava Srbije i Kraljevine SHS iz 1921. , prvi Ustav Republike Srpske garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike. Tog 28. februara, donesen je i Ustavni zakon koji je omogućio njegovu primjenu i funkcionisanje Republike u njenom začetku.

 

“Polazeći od neotuđivog i neprenosivog prirodnog prava srpskog naroda na samoopredjeljenje, samoorganizovanje i udruživanje, na osnovu koga slobodno određuje svoj politički status, poštujući njegovu vjekovnu borbu za slobodu i spremnost da sa drugim narodima živi u odnosima međusobnog uvažavanja i ravnopravnosti, Skupština srpskog naroda u BiH, donosi Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine.”

Ovaj akt, donesen je na temeljima Deklaracije kojom je osnovana Republika Srpska, a koju je prvi saziv Parlamenta Srpske prethodno usvojio.

– Konstatujem da je Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike Srpskog naroda BiH i proglasila Republiku srpskog naroda kao federalnu jedinicu u sastavu Savezne države Јugoslavije – rekao je Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske 9.1.1992.

Ovaj čin označio je rađanje novog subjekta koji je po međunarodnom pravu imao sve državotvorne elemente – teritoriju, stanovništvo i organizovanu vlast. Bio je to jedan od dva najznačajnija dokumenta koje je usvojila Skupština srpskog naroda u BiH, koja je formirana 24. oktobra 1991.. Nastala je kao odgovor srpskih poslanika na konstantno preglasavanje Hrvata i Bošnjaka u tadašnjem Parlamentu BiH i nepriznavanje plebiscita na kojem su se Srbi izjasnili za ostanak u Јugoslaviji.

 

– To je bio radikalan odgovor na ovo što su uradili. Mi smo taj posao završili veličanstveno – rekla je ranije Biljana Plavšić,  bivša predsjednica Republike Srpske.

Bivši ministar inostranih poslova Republike Srpske Aleksa Buha govorio je da se tada išlo u neizvjesnost, s jedne strane.

– S druge smo bili ljudi u kojima se lomilo ono što je bila naša nada. Čak smo vjerovali da je konačno pronađena formula za zajednički život južnih slovena u jednoj državi – istakao je Buha.

Prvi, demokratski, ustav sa brojnim izmjenama i dopunama ostao je okosnica i današnjeg ustava Srpske. Dopunjen sa više od 120 amandmana, od kojih su mnogi nametnuti, za zvaničnike Srpske, i dalje je najsnažnija osnova za očuvanje Republike.

RTRS

Check Also

A55A09E2-7321-413B-86EE-565A5B0CA892

Injekcije metotreksata pokrivaće osiguranje

  Za oboljele od reumatoidnog artritisa u RS stiže ohrabrujuća vijest iz Fonda zdravstvenog osiguranja …

Powered by Master Media (TM)