Breaking News
Home / RS - BIH / Politika RS - BIH / Izbori 2018 / Srpska danas dobija vladu!

Srpska danas dobija vladu!

sk

REPUBLIKA Srpska danas bi trebala da dobije novu vladu, koja će biti izabrana na drugoj posebnoj sednici Narodne skupštine RS, čiji je početak zakazan za 12 časova u Banjaluci.

Mandat za sastav nove vlade RS dobio je Radovan Višković (SNSD) koji za “Novosti” kaže da za svoj program, i predložene članove Vlade očekuje podršku od najmanje 55 narodnih poslanika.


 

– Nisam opterećen tim brojem, ali već je poznato da imamo komotnu skupštinsku većinu i očekujem podršu od 55 i više narodnih poslanika – kaže Višković.

On nije želeo unapred da obelodanjuje imena ministara, navodeći da ekspoze onda ne bi imao smisla, te da će sve biti poznato na posebnoj sednici NS RS. Ipak, otkriva da će u novoj vladi SNSD imati osam ministarstava, na čijem će čelu biti četiri Srbina, tri Bošnjaka i jedan Hrvat.

– Kao premijer voleo bih da uradim nešto što će biti na dobrobit svih građana RS. To mi je jedina preokupacija i budite uvereni da će nova vlada RS biti koncentrisana na zakonska rešenja i stvari koje će ići ka rasterećenju privrede, a koje će omogućiti povećanja plata i bolje uslove za život – istakao je Višković.

Prema ranijim najavama, u 16. sazivu Vlade RS ostaće veliki broj aktuelnih ministara, ali očekuju se i nova lica. Ministarstvo finansija najverovatnije će voditi Zora Vidović, dosadašnji direktor Poreske uprave RS, dok bi Boris Pašalić mogao da dobije resor poljoprivrede. Zdravstvo će pripasti Alenu Šeraniću, dok će u Ministarstvu pravde ostati Anton Kasipović. Svoje resore zadržaće i Zlatan Klokić, Srebrenka Golić, i najverovatnije i ministar MUP Dragan Lukač.

Veliki pregovori vođeni su oko Ministarstva prosvete i kulture koje bi, prema nekim najavama, trebalo da pripadne Ujedinjenoj Srpskoj sa Natalijom Trivić na čelu, ali nije isključeno da će SNSD i tu predložiti svog čoveka.

Radovan Višković / Foto Srna

DNS-u Marka Pavića ponuđena su dva resora i kao ministar uprave i lokalne samouprave verovatno će ostati Lejla Rešić, dok se Dragutin Rodić pominje kao ministar saobraćaja. Prvi čovek SP Petar Đokić trebalo bi da ostane ministar energetike i rudarstva, ovoj stranci pripašće još jedna ministarska fotelja. Očekuje se da će jedan resor dobiti ljudi bliski predsedniku skupštine Nedeljku Čubriloviću, koji nakon podela u DNS formiraju novu stranku, kao i NDP.


BUDžET PO HITNOM POSTUPKU

PRE početka druge posebne sednice održaće se Kolegijum Narodne skupštine RS na kome bi trebalo da budu utvrđeni dnevni red i termin održavanja treće posebne sednice. Zakazivanje treće sednice tražila je Vlada RS i na njoj bi, po hitnom postupku, trebalo da bude razmatran predlog budžeta RS za 2019. i ostali akti koji prate usvajanje budžeta.

novosti.rs

Check Also

095572

Poznata imena novih ambasadora

Dan nakon opoziva starih počelo je licitrianje imenima novih ambasadora BiH u svijetu. Nezvanično, kvote …

Powered by Master Media (TM)