Breaking News
Home / Srbija / Mokra Gora / SRBIJA JE JEDINA ZEMLJA KOJA OTVARA VRATA SVIMA: Najavljen petnaesti filmski i muzički festival Kustendorf

SRBIJA JE JEDINA ZEMLJA KOJA OTVARA VRATA SVIMA: Najavljen petnaesti filmski i muzički festival Kustendorf

212281_viber-image-2022-03-31-12-50-35-733_f

 

PETNAESTI Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 6. do 10. maja 2022. godine u Drvengradu, u organizaciji producentske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

Kao i svake godine, u fokusu festivala biće mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma. Povodom stogodišnjice rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija u okviru retrospektivnog programa biće prikazani filmovi ovog velikog autora, najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Vladi Republike Srbije.

– Ovaj festival je poseban i ne znam koliko ih još ima u svetu koji, kao on, slave autorski film. Ne treba da nas čudi, tako je i počeo. Svojevremeno je na prvom ili drugom Kustendorfu simbolično sahranjen komercijalni film emitovanjem serijala ‘Umri muški’ i time je označeno kakav festival Emir Kusturica stvara. Ovo je bitka da film uopšte opstane i da postane priča i potreba da se vratimo bioskopima, a ne da ih gledamo preko različitih platformi i mobilnih telefona – rekla je Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

“Ovaj festival se odvija pod specifičnim okolnostima”

Osnivač i direktor festivala, režiser Emir Kusturica najavljujući 15. Kustendorf ocenio je da se ovogodišnji festival odvija u specifičnom vremenu, pod specifičnim okolnostima:

– Ptice ne umiru pevajući kao što je napisano u jednom romanu, nego od 5G mreže. Prisustvujemo jednoj frakturi duše, lomu prepoznatljivog svetskog recepta iz prošlih vekova. Dostojevski je postao krivac za stanje stvari. Jedna ogromna kultura doživljava poništavanje. Srbija je valjda jedina zemlja koja otvara vrata svima, pa i toj kulturi. Festival se odvija u vremenu u kojem objektivno ništa više nije kao što je bilo, a postoji još ta holivudska iluzija da je film veći od života.

Kusturica je istakao da je pojava festivala koji je pre 15 godina započet na brdu, na Mokroj gori, kao jedan umetnički azil, u stvari jedna od trasa na kojima će se u budućnosti očuvati format filma iz tog idealizovanog perioda kada je film određen kao medij veći od života.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

20220505134507_717138

Počinje 15. “Kustendorf”: Srbija otvara vrata svijetu filma

  Film “Perje” egipatskog režisera Omara el Zohairija, koji je dva puta dobio nagradu na …

Powered by Master Media (TM)