Breaking News
Home / Srbija / Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti

Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti

srpska-zastava-700x465-620x330

Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav.

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti biće održana u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

U ime Vlade Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas će položiti venac i odati počast voždu Karađorđu u crkvi Svetog Đorđa na njegovom grobu na Oplencu, a pored njega, to će učiniti i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Opštine Topola…

 

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka. Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima – glumcima, pevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama.

 

U svom obraćanju, predsednik Vučić je poručio da Srbija, slaveći laureate, proslavlja sebe i svoju budućnost.

Srbija danas, kako je podsetio, slavi svoj dan, veliki i važan dan, Dan državnosti odajući počast svojim slavnim precima, sećajući se njihovih dela i pokazujući koliko je vredno živeti i boriti se.

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, izvedena je počasna artiljerijska paljbu u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu, na Niškoj tvrđavi i na Petrovaradinu.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

 Tanjug

Check Also

Tmck9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTURFN01EQV8vM2UzZmQ2YWExYjViZGQyZjdhMDc3OGM2NzQzMjk2OTIuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

U ČETIRI OKA SA KUSTURICOM: Vučić tek kad skrene sa Titove staze može Srbiju izvesti na pravi put

  Kad ti sagovornik na intervju dođe helikopterom, normalno je i da iz tog visinskog …

Powered by Master Media (TM)