Breaking News
Home / Zanimljivosti / Zdravlje / Spremite se za zimu uz domaći čaj od šipka

Spremite se za zimu uz domaći čaj od šipka

20200913214042_621214

 

Pošto je poznat kao obilje vitamina C, šipak tj. čaj od šipka je jedan og glavnih asocijacija kao napitak koji podiže imunitet, stoga je neizostavan u zimskim mjesecima.

Veoma prijatnog, diskretno kiselkastog ukusa ovaj napitak sadrži tanine, voćne kiseline, masno ulje u sjemenu, flavanoide, karotin, vitamin E, K i već pomeniti vitamin C.

Veoma je važno i istaći da se C vitamin prilikom kuvanja čaja šipka ne gubi, kao što je čest slučaj kod većine čajeva.

Takođe,treba napomenuti i značaj sjemenki iz šipka jer u kojoj se nalazi većina svih već gore navedenih minerala, vitamina i kiselina , dok oko 10 procenta masnoće ulja.

 

 

 

Što se tiče nutritivnih vrijednosti čaja od šipka (suvog šipka) količina bjelančevina i masti je mala, za razliku od svježe biljke.

Ipak, najviše sadrži ugljene hidrate, dok saharoze ima u maloj količini. Čaj od šika nije poznat kao alergen, jer ne sadrži otrove u sebi, a nuspojave se samo mogu javiti ako se konzumira u prevelikim količinama.

Kao što smo već pomenuli, ovaj napitak zbog svoje bogate količine vitamina C dobar je za opšte zdravlje, jer jača imunitet, kao i to da osvježava i dobar je protiv iscrljenosti organizma i umora.

Veoma dobro utiče i na organe za varenje (na njihovu sluzokožu) i za dijareju, a sprečava krvarenje i upalu desni.

Takođe dobar kod prehlade i zaustavljanja kašlja, Preporuka je i da ga dojilje piju, jer će povećenjem vitamina C u mlijeku povoljno uticati na zdravlje i razvoj njihove bebe.

Voćne kiseline iz šipka dobro utiču na pospješivanje izbacivanja tečnosti iz organizma (dakle, sprečava zadržavanje vode u organizmu), pa je stoga dobar i u borbi protiv infekcija i upala.

Čaj od šipka dobar je u prevenciji upale bubrega i mokraćnih puteva, kod nastanka kamena i peska u bubregu, kod bola i smetnje želuca i stomaka, liječi gastritis, ublažuje reumu a i protiv nervoze je odličan.

Ovaj čaj je uspješan u čišćenju krvi i kod liječenja anemije (malokrvnosti), a i snižava holesteror u krvi. Takođe, zbog niskog nivoa sadržaja šećera pogodan je i za dijabetičare. Pošto je odličan detoksikator organizma, on podmlađuje. Ubrzavajući metabolizam, smanjuje apetit, pospješuje mršavljenje, a i reguliše hormone u organizmu.

 

 

Preporuka je da se plod šipka bere kada čvrst, sjajan, zreo i dok je crven. Izbjegavati potamnele i smekšane plodove. Potom, te plodove sušiti cijele ili eventualno sušiti ih prerezane po dužini. U slučaju da želite da ih prerežete, njih treba očistiti od sjemenki, a potom dobro oprati i samljeti. Da biste odstranili bjeličaste dlačice koje su oko semenke, radite to sa rukavicama, jer dlačice mogu izritirati kožu.

Osušene plodove šipka (čaj) čuvati u hladnom, tamnom i suvom mjestu, u vrećicama od prirodnog materija, da ne bi ovaj čaj izgubio na kvalitetu i svojoj efikasnosti. Takođe, preporuka je da se čaj čuva na ovakav način maksimalno godinu dana.

Proključalom vodom preliti osušeni šipak i ostaviti da odstoji pet do deset minuta. Potom procijedite i čaj možete konzumirati. Dozvoljeno je piti tri do četiri šolje čaja na dan. Prepuruka je da to bude u odnosu 1 kašičica šipka na 200 mililitara vode.

(Stil.kurir.rs/Kodren)

Check Also

vakcinacija-foto-S-PASALIC-845x610

VAKCINE DOSTUPNE U OKTOBRU Imunizacija protiv sezonskog gripa smanjuje mogućnost komplikacija

    Veoma je važno da se građani Srpske vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer očekujemo …

Powered by Master Media (TM)