Breaking News
Home / Zanimljivosti / Sprečiti trovanje pčela

Sprečiti trovanje pčela

677z381_pcele-epa

 

Pored toga što daju zdrave proizvode, one su veoma važne i kao oprašivači i utiču na bolje prihode poljoprivrednika

Uprava za zaštitu bilja i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) juče su, povodom početka udarne pčelarske sezone, ukazali na značaj pravilne upotrebe sredstava za zaštitu bilja i preventivnog sprečavanja trovanja pčela. Pozvali su pčelare, voćare i ratare da ostvare što bolju saradnju.

Načelnik fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević je tom prilikom rekao da postoji višegodišnja uspešna saradnja sa SPOS-om kada je reč o preduzimanju određenih mera.

 

 

 

„Potrebno je naglasiti da se sredstva za zaštitu moraju koristiti u skladu sa deklaracijom istaknutom na svakom preparatu, zatim, potrebno je da ta sredstva ne budu korišćena u vreme cvetanja, što naročito važi za insekticide, pošto je dozvoljena upotreba onih koji su otrovni za pčele pre i posle cvetanja, a ne u samoj fazi cvetanja”, rekao je Milojević za Tanjug. Dodaje da upotreba pesticida mora biti u skladu s pravilima struke i da je naročito sada potreban oprez jer počinje sezona cvetanja jabuke, a uskoro i uljane repice.

 

(EPA-EFE/Tibor Rosta)

Milojević ističe da su to dve kulture na koje ratari i voćari treba posebno da obrate pažnju prilikom prskanja.

„Isto važi i za one koji voćnjake obrađuju tokom cele godine jer ima trava koje prilikom cvetanja mogu da privuku pčele, pa bi ih trebalo održavati košenjem, a ne upotrebom pesticida, a treba i posebno obratiti pažnju na tretiranje kanala herbicidima. Oni nisu toliko otrovni za pčele, ali je problem u tome što pčele koje povuku te mirise neće biti primljene nazad u košnice”, navodi Milojević.

On je istakao da u takvim situacijama pčelari moraju na vreme da obaveštavaju voćare ako imaju pčele u blizini, dok voćari i ratari treba na vreme da obaveštavaju pčelare kada će tačno koristiti sredstava za održavanje bilja.

Predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović podsetio je da su, pored toga što daju zdrave proizvode, pčele veoma važne i kao oprašivači, a pritom donose bolje prinose, više ulja u uljaricama, kao i kvalitetne plodove, što sve utiče i na prihode okolnih poljoprivrednika.

 

 

 

„Tako jedna pčelinja zajednica donese i do 500 evra profita, od čega pčelaru pripadne svega jedan i po do tri odsto u vidu pčelinjih proizvoda, a od pčela direktno zavisi svaki treći zalogaj hrane, a svaki drugi indirektno”, naveo je on. Da bi tako bilo, ističe Bogdanović, moraju se stvoriti uslovi da ne dođe do trovanja. Napominje da, iako je većina proizvođača savesna i radi u skladu sa zakonom, problem pravi manjina koja ne vodi računa.

„Javnost misli da nema trovanja, ali kada pričate s pčelarima, vidite da je situacija drugačija i da im je potrebna pomoć. Pre svega, oni treba da prijave zloupotrebe”, naveo je Bogdanović za tu agenciju. On je istakao da pčele povećavaju prinos uljane repice i do 50 odsto, pa apeluje na proizvođače da ne koriste sredstva za zaštitu koja su otrovna u toku cvetanja. Takođe, apeluje i da se pridržavaju drugih mera kao što su korišćenje prskalica sa adekvatnim diznama, kao i da tretiranje bude rano ujutru i kasno uveče, kada pčele nisu aktivne. „Veliki problem je tretiranje komaraca, naročito iz vazduha, kada zakon predviđa zatvaranje pčela, što može da dovede do njihovog gušenja, dok je preseljenje na lokaciju dalju od pet kilometara veoma komplikovano”, istakao je Bogdanović.

 

politika.rs

Check Also

Plivanje

Iskoristite ljeto da odete na more, jezero ili bazen: Evo zašto je važno plivati

  Plivanje je odličan način za rad mišića cijelog tijela i kardiovaskularnog sistema, navode stručnjaci. …

Powered by Master Media (TM)