Breaking News
Home / Region / Solomonska ostrva obavijestila Prištinu da POVLAČE PRIZNANJE nezavisnosti Kosova

Solomonska ostrva obavijestila Prištinu da POVLAČE PRIZNANJE nezavisnosti Kosova

zastava33

 

Solomonska ostrva su povukla priznanje Kosova, saznaje “Koha” i to uz naglasak da je po prvi put to učinjeno javno, odnosno da je KTV došla u posjed dokumenta o povlačenju priznanja a koji je stigao kosovskim institucijama.

– Broj priznanja Kosova nastavlja da opada… U pitanju su Solomonska ostrva, suverena država u Okeaniji koja je tokom ove nedjelje poslala notu o obustavljanju priznanja – javlja KTV.

Notu o povlačenju je 28. novembra primila kosovska ambasada u Kanberi, u Australiji. KTV tvrdi i da posjeduje ovaj dokument.

 

 

– Zapravo, u pitanju su dva papira, prvi iz kancelarije Solomonskih ostrva u Australiji u kojem se navodi da Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje Kosovu šalju odluku o povlačenju priznanja – navodi KTV.

A u drugoj, diplomatskoj noti ove godine, isto ministarstvo se osvrće na uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Solomonskih ostrva još u aprilu 2015.

– Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Solomonskih ostrva ima čast da obavijesti Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo da je nakon pažljivog razmatranja i uzimanja u obzir nastavka pregovora između Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova i Rezolucije SB UN 1244, vlada Solomonskih ostrva odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene zemlje. Ova odluka koju su Solomonska ostrva donijela, ostaje na snazi sve dok se ne završe pregovori uz posredovanje Evropske unije – navodi se u dokumentu.

Međutim, KTV tvrdi da kosovsko ministarstvo spoljnih poslova negira da je takav dokument dobilo.

– Ministarstvo spoljnih poslova nije oficijelnim kanalima primilo bilo kakav zvanični dokument koji se tiče pitanja o kojem je riječ. Smatramo da je to sve nastavak srpske propagande – za KTV je naveo direktor kancelarije za komunikacije u ovom ministarstvu Sami Kastrati.

 

 

Prema srpskim izvorima, do sada su priznanje povukli Unija Komora, Grenada, Dominikanska Republika, Surinam, Liberija, Sao Toma i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto, napominje “Kossev”.

Kosovski zvaničnici ministarstva spoljnih poslova sve vrijeme tvrde da se radi o “lažnim vijestima” i srpskoj propagandi.

(KoSSev/Srpskainfo )

 

Check Also

Leto

U ponedeljak i utorak do 38 stepeni

    Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na velike vrućine za ponedeljak i utorak, …

Powered by Master Media (TM)