Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rogatica / Šljiva dovoljno i za kotao i za sušnicu

Šljiva dovoljno i za kotao i za sušnicu

20180908101103-269186

Šljive, kojih na području Rogatice, prema zvaničnim podacima, ima više od 75.000 stabala i čiji broj se iz godine u godinu povećava, rodile su kao rijetko kada, pa Udruženje voćara preporučuje da dio plodova bude i osušen.

S obzirom na to da je riječ o brdsko-planinskom području, većina sorti tek je prispjela za branje, a pošto nema organizovanog otkupa, većina će završiti u kacama za rakiju jer kotlovi uveliko rade. Nešto roda, koji zbog manjka sunca nije očekivanog kvaliteta, domaćice će iskoristiti za pravljenje pekmeza i sokova.

Rod je ove godine izvanredan, pa opštinsko Udruženje voćara proizvođačima stavlja na raspolaganje i sušnicu koju su dobili zahvaljujući udruženim sredstvima IFAD-a i opštine Rogatica.

Sušnica je instalisana u jednoj prostoriji bivše Škole učenika u privredi. Njen kapacitet je 500 kilograma dnevno, a prioritet pri korišćenju imaju članovi Udruženja voćara.

– Sušnica je plaćena 17.500 KM, a ove godine i ostali voćari je mogu koristiti besplatno – kaže predsjednik Udruženja voćara Slobodan Obrenović.

Sušnica već uveliko radi, a rukovodilac Dragan Jovanović svakodnevno loži vatru i brine o temperaturi. Kaže da je već osušio 4,5 tona šljiva.

S. M. – glassrpske.com

Check Also

20190219141017-279071

ŠMINKANJEM ZA LIJEČENJE SINIŠE DRAŠKOVIĆA

    U hotelu Park Amadeus, u Rogatici, u nedjelju 24. marta će biti organizovano …

Powered by Master Media (TM)