Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / SLIČNOST ĆUPRIJE SAMO U LUKOVIMA: U Foči se intenzivno gradi novi most, umesto “Karlovog” iz 1882. godine

SLIČNOST ĆUPRIJE SAMO U LUKOVIMA: U Foči se intenzivno gradi novi most, umesto “Karlovog” iz 1882. godine

rs-slicnost-Foca--zavrsni-radopvi-na-Ka_620x0

Radovi vredni 2,5 miliona maraka, završetak u oktobru; Zadržao status spomenika kulture.

U Foči se privodi kraju izgradnja novog mosta preko Drine, na “kulama” ćuprije iz 1882. godine, koji su izgradili Austrougari. Ovaj “novi” most, proširen je sa dve auto-trake i dve pešačke staze, a biće otvoren najdalje do oktobra. Grade ga radnici “Enikon-gradnje” iz Zvornika, kojima pripomažu “Enikon-most” iz Zvornika i “Srbinje putevi” iz Foče.

“Karlov most” je u jednom komadu odolevao vremenu punih 60 godina, a onda je ranjavan od avio-bombi Nemaca 1943. i NATO avijacije 1994. godine. Iako su ga krpili inženjeri JNA, Sfora i Vojske Republike Srpske, zadržao je status “spomenika kulture.”

– Uz mnogo napora uspeli smo od “Komisije BiH za kulturno nasleđe” da dobijemo saglasnost o izgradnji novog mosta, koji će vizuelno zadržati izgled onog “Karlovog”, kojem smo još 2012. godine ojačali kule u Drini, kao uslov za novu konstrukciju mosta. Ne računajući na tu investiciju od 600.000 maraka, Zvorničanima ćemo za novi most platiti 2.559.476 maraka bez PDV, “na rate”, u periodu od pet godina – kaže za “Novosti” Radisav Mašić, načelnik Foče u drugom mandatu.

Od početka do kraja gradnje novog mosta sa dve saobraćajne i dve pešačke staze, koje “Karlo” nije imao, bili su građevinski i mašinski inženjeri Luka Atanacković iz Beograda, te Zvorničani Aleksandar Blagojević i Branko Vuković u prisustvu fočanke Danijele Radović.

– Montažu svake rešetke, teške po 150 tona, radili smo na obali Drine, a onda ovim jakim dizalicama, spajali kule mosta. Mostovi ovakvog tipa se više ne rade, a u ovaj smo, između ostalog, ugradili ukupno 22.000 vijaka – kaže, za “Novosti”, Branko Vuković, rukovodilac gradilišta.

Na završnim radovima, postavljanja ograde i pešačkih staza zatekli smo Zeničane Radu Panića, Milana Vukovića, Dejana Josipovića, Pericu Jovanovića, Marinka Simića i kranistu Dragana Filipovića.

 

RASTEREĆENjE

Izgradnjom novog mosta će se rasteretiti “gradski most” na Drini kojim se sa magistralnog puta Foča – Tjentište, ulazi u centar grada, a odatle se išlo drugom obalom pored “Karla” do na kraj Foče, odnosno Univerzitetske regionalne bolnice. Puštanjem u rad “Novog Karla”, grad će se rasteretiti saobraćajne gužve i zavijanja sirena kroz centar grada, danju i noću, jer u Foču neprekidno stižu bolesnici, od Višegrada do Trebinja.

 

 

 

 

 

R. Milović/Večernje novosti

Check Also

Untitle423d

MIR I LjUBAV MEĐU LjUDIMA: Kusturici trg na Prevrzmi kod Čajniča

Na Prevrzmi, kod Čajniča, Emir Kusturica dobio je svoj trg. Podignuti su i jedinstveni spomenici …

Powered by Master Media (TM)