Breaking News
Home / Susjedne opštine / Užice / Mokra Gora / SLAVLjE NA STOTINU JEZIKA: U Mokroj Gori radno i paradno dočekana Nova godina

SLAVLjE NA STOTINU JEZIKA: U Mokroj Gori radno i paradno dočekana Nova godina

Met-Dilan-Drvengrad

 

Radno je i paradno u Mokroj Gori dočekana Nova godina, a stranci, gosti Emira Kusturice na 12. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu “Kustendorf” bili su iznenađeni činjenicom koju su otkrili na Mećavniku – da postoji još jedan, srpski doček. Ispostaviće se, bučniji, sjajniji i uzbudljiviji od uobičajenih na meridijanima sa kojih su na zavejane obronke stigli.

Praznični dan je počeo uobičajeno za ovdašnje prilike. Prikazan je film “Bliski neprijatelji” Davida Oelhofena, a zatim i “Nežna ravnodušnost sveta” Adilhana Jeržanova. Dok je uzbuđenje raslo zbog kasnog večernjeg dolaska američkog glumca Meta Dilona u Mokru Goru, reditelji su održali radionice za učesnike takmičarskog programa iz desetak država. Prethodno, katalonskom glumcu Serđiju Lopezu uručena je “Nagrada za buduće filmove”.

 

– Doći na ovu planinu, na jedan festival različit od svih ostalih i dobiti “Nagradu za buduće filmove”, to moj život čini neverovatnim i ludim – kaže Lopez, glumac poznat po brojnim, maestralnim ulogama negativaca u evropskoj i američkoj kinematografiji.

 

 

Kusturica je gosta iznenadio predlogom od kog će, kako profesor reče, njegov “život postati još luđi”.

– Pozivam te, sasvim zvanično, da glumiš u mom sledećem filmu – rekao je Kusturica, a ova vrsta poverenja obradovala je glumca čiji je talenat tražen i skup.

Biković “duva svećice”

Dok su Emir Kusturica i glavni urednik “Novosti” Milorad Vučelić uoči dočeka razgovarali o poslovnim poduhvatima, još jedno slavlje dešavalo se u drugom kutku Drvengrada. Glumac Miloš Biković proslavio je rođendan, otkrivši da će se naći među odabranima koji će u Srbiji biti u prilici da se sretnu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom iz čijih je ruku nedavno dobio prestižnu “Medalju Puškina”.

 

 

– U Mokroj Gori iracionalno i lucidno dobijaju smisao u spoju prirode i umetnosti. Čisto je od viškova svakodnevice – rekao je Biković, usmeren na period koji sledi – Film “Balkanska međa” imaće premijeru u martu, na 20. godišnjicu NATO agresije. To je film o ratu i heroizmu, iz našeg ugla. Domaćin, Emir Kusturica je pažljivo birao virtuoze sposobne da slavlje učine nezaboravnim, Nova godina je dočekana uz duvački orkestar Jovana Pavlovića i Marka Markovića, a to je više od muzike: deo identiteta, pitanje suštine Balkanaca i zaštitni znak ovog dela sveta.

KRV NIJE VODA

Zvezdu serije “Kasl” Stanu Katić, američku glumicu naših korena čije lice svake nedelje vidi oko deset miliona gledalaca, srpski način slavlja Nove godine posebno je razgalio i dokazao da “krv nije voda”. Ona je sa suprugom uživala u mokrogorskom spektaklu.

 

novosti.rs

Check Also

132663

Kustendorf- Dilon sa mladim filmskim stvaraocima

Četvrti dan filmskog i muzičkog festivala Kustendorf obilježila je master radionica koju je održao slavni …

Powered by Master Media (TM)