Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Skup “slavista” u Andrićgradu (VIDEO)

Skup “slavista” u Andrićgradu (VIDEO)

U organizaciji Međunarodnog slavističkog centra, koji djeluje pri Filološkom fakultetu u Beogradu, u Andrićgradu je održan skup “slavista”. O temi “Mehmed paša Sokolović u romanu Na Drini ćuprija” govorio je profesor Јovan Delić.
Bilo je prirodno da tema predavanja bude vezana za roman „Na Drini ćuprija”. Studenti i profesori imali su priliku da saznaju nešto novo o Andriću, njegovim djelima kao i Mehmed paši Sokoloviću kao književnom liku.
“Ako taj roman ima glavnog lika onda je to Mehmed paša Sokolović, a kakav je to lik koji gine u četvrtoj glavi, to je takođe unutrašnji paradoks koji sam pokušao da rasvjetlim. Mehmed paša Sokolović obilježio je 16.stoljeće srpske i turske istorije a da su Sokolovići njegovi rođaci bili cijela jedna dinastija srpskih patrijarha”, rekao je profesor Јovan Delić.
Svesrdnu podršku ovom skupu na kojem je učestvovalo 60 studenata i njihovih profesora iz cijelog svijeta, pružilo je i odjeljenje za knjiženost Andrićevog instituta .

“Od Kine, preko Irana, Rusije, Belorusije, SAD-a koji su danas imali priliku da uživaju u blagodetima ovog izuzetnog Instituta i Andrićgrada i da upoznaju blagodeti srpskog jezika, književnosti i kulture”, rekla je Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta.
Andrićeva djela se čitaju, i izučavaju u cijelom svijetu, pa su samim tim i predmet brojnih istraživanja.
“On ima potpuno mjesto koje mu pripada. Andrićeva djela su dio našeg redovnog programa koji istražujemo sa studentima na osnovnim i maser studijama”, rekla je Јelena Mihajlović, lektor srpskog jezika na univerzitetu Sorbona.
TO Sofija Zabolotnaja iz Rusije je navela da je imala veliku čast da prevodi veliku zbirku srpskih ratnih priča u kojoj je uključena i priča “Deca” Ive Andrića.
Ivo Andrić se u srpskom kulturnom i književnom prostoru doživljava na istovjetan način kao i ranije-kao pisac 20.vijeka, i kao jedan od najvećih koje je srpska književnost uopšte imala.

Rtrs.tv

img_0356.jpg

Check Also

Dom-Zdravlja-Višegrad (1)

OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad

    OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad   Da će Tim – 6 Dr …

Powered by Master Media (TM)