Breaking News
Home / Zanimljivosti / Zdravlje / Sezona respiratornih infekcija: Ovo su razlike između prehlade i gripa

Sezona respiratornih infekcija: Ovo su razlike između prehlade i gripa

Ill,Upset,Young,Woman,Sitting,On,Sofa,Covered,With,Blanket

 

Sezona respiratornih infekcija je u punom jeku, a ljekari upozoravaju da je ove godine nešto veći broj građana zatražilo njihovu pomoć zbog gripa.

Najčešće nismo sigurni da li smo samo prehlađeni ili imamo grip. Iako su i prehlada i grip virusnog porijekla i prenose se sa oboljele na zdravu osobu kapljicama iz nosa, usta ili preko prljavih ruku, između njih postoji bitna razlika, a prije svega nisu istog intenziteta.

 

 

Prehlada ima blage simptome. Otprilike polovina populacije prehladi se jednom godišnje, i to uglavnom tokom jesenjih i proljetnjih mjeseci.

Simptomi prehlade počinju dan-dva nakon „susreta“ s virusom koji zahvata najčešće sinuse i grlo, a može se spustiti i na ždrijelo i bronhije. Prehlada obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, te kihanjem. Glavobolja, bolovi u grlu i kašalj se takođe mogu javiti, ali su blažeg intenziteta u odnosu na grip.

– Uobičajeno, ovi simptomi traju od pet do sedam dana, ali ako potraju duže ili se jave jači bolovi u zglobovima i temperatura iznad 39 stepeni Celzijusovih koja traje duže od 48 sati, potrebno je da se javite ljekaru, jer je moguće da je došlo do razvoja dodatne infekcije bakterijama ili se ipak radi o gripu – kažu ljekari.

 

 

Grip prati visoka temperatura. Simptomi gripa su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Grip počinje naglo, a karakteriše ga visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, te malaksalost. Za razliku od prehlade, začepljenost nosa i kihanje kod gripa se rjeđe javljaju. Temperatura kod gripa može biti izrazito visoka, i do 40 stepeni Celzijusovih, a često je praćena drhtavicom.

 

srpskainfo.com

Check Also

cranberries lemon ginger drink

Čaj od brusnice – topli napitak koji rješava mnoge tegobe

  Brusnica je bogata antioksidansima, vitaminom C i vlaknima Čaj od brusnice ima blagotvorno dejstvo …

Powered by Master Media (TM)