Breaking News
Home / RS - BIH / Politika RS - BIH / Izbori 2018 / Selak: Socijalisti iznenađenje izbora

Selak: Socijalisti iznenađenje izbora

 

20181014205322-271491

 

 

Banjaluka – Dvadeset hiljada glasova više u odnosu na 2014, i mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH – Socijalisti su, po mnogima, jedno od iznenađenja opštih izbora. Većina analitičara prognozirala je rast DNS-a i PDP-a, a od partije Petra Đokića nisu imali posebna očekivanja. Procijenili su da će proći slično kao na prošlim izborima, i osvojiti maksimalno pet poslaničkih mjesta. Socijalisti su završili kao peta stranka u Republici Srpskoj, sa sedam sigurnih mjesta u Narodnoj skupštini Republiek Srpske. Očekuju, kažu, još više.

“Naša partija će imati, po posljednjim rezultatima CIK-a, otprilike osam mandata u NSRS i jednog poslanika u PS BiH. Tako da se pokazala još jednom ispravna naša odluka da i mi imamo naše kandidate za PS BiH, gdje hoćemo da zastupamo naše interese, našeg naroda na nivou Bosne i Hercegovine,” rekao je Goran Selak, predsjednik GO Socijalističke partije RS.

 

Godine na vlasti i kandidati na funkcijama donijeli su im glasove, kažu analitičari. Prljava predizborna kampanja, a posebno prepucavanje između dvije najveće stranke u Srpskoj išli su u korist Socijalistima.

“Ako pogledate pedigre pobjednika, odnosno izabranih za poslanike, svi oni su određeni niz godina na nekim funkcijama, i samim time, ostavljaju na birače osjećaj da njihova predizborna obećanja, makar njima lično, mogu biti ostvarena. Prepucavanja na relaciji između najveće dvije stranke, opozicione i pozicione, ipak je do određene mjere dovelo da “ušićare” te manje partije, rekao je Danijel Simić, osnivač i urednik portala Frontal.rs.

Socijalisti rast objašnjavaju radom na terenu i ulaganjem u kampanju. Kažu, njih rezultat nije iznenadio, a svog poslanika u bh Parlamentu vide kao način da utiču na politiku i na državnom nivou. Posljednji put tu šansu su imali prije osam godina.

“Posljednja dva izborna procesa nismo imali čovjeka, ali evo vidiš vraćamo se i imaćemo jednog čovjeka koji je privrednik, koji je pokazao svoju veličinu,” kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

 

Poslanik Socijalista u Predstavničkom domu biće Jakov Galić, nekadašnji direktor “Šuma Srpske”. Što se tiče Narodne skupštine, postavka te partije potpuno se mijenja. Sedam  poslanika sješće u skupštinske klupe: predsjednik stranke, Petar Đokić, aktuelni direktor “Šuma”, Risto Marić, direktor Fonda za zaštitu životne sredine, Srđan Todorović, Savo Vulić, bivši tehnički direktor Elektroprivrede, Maksim Skoko i predsjednik GO, Goran Selak, koji je, među socijalistima, osvojio najviše glasova. Preko kompenzacije, u Narodnu skupštinu ulazi Andrea Dorić, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske.

ATV

 

Check Also

130609

Dodik: Dogovoreno da se razriješe ambasadori i konzuli iz reda Srba

    Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je nakon sastanka sa Željkom Cvijanović, predsjednikom …

Powered by Master Media (TM)