Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Politika RS / Izbori / Izbori 2018 / SASTAV VLADE RS: Svi bi u srpska ministarstva

SASTAV VLADE RS: Svi bi u srpska ministarstva

rs-ministarstva_620x0

 

VEĆ postoje “vizure i konture” kako će izgledati nova vlada RS, ali mandatara za sastav Vlade RS Radovan Višković je izjavio, po okončanju konsultacija sa svim stranaka, socijalnim partnerima i udruženjima od značaja, da ne želi da govori o konkretnim imenima budućih ministara. Podvukao je i da na osnovu izbornih rezultata svako može da preračuna svoju kvotu, ali da će se još razgovarati o resorima i ministarskim foteljama.

– Svi bi želeli da imaju srpska ministarstva, ali mora se ispoštovati ustavna kategorija 8+5+3, i naši koalicioni partneri moraju voditi računa o toj kvoti – poručio je Višković.

Dodao je da će se o imenima ministara izjasniti posle sednice Narodne skupštine RS koja bi trebalo da bude održana 4. i 5. decembra, jer je 6. decembar rok za formiranje Veća naroda RS.

 

 

– Stranke mi nisu dostavile imena kandidata za svoje resore. Čak se ni ja nisam izjasnio o tome šta ću od kojih resora dati i kome od političkih subjekata ću ih dati. Tražiću stručne i kvalifikovane kadrove za resor koji im bude pripao. Ovo je vlada koja neće biti zaštićena od smena – istakao je Višković.

VIŠE PARA ZA AGRARPREDSEDNIK Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je u Banjaluci da je potrebno zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj. On je nakon razgovora sa mandatarom rekao da Radovan Višković razume probleme u oblasti poljoprivrede, dodajući da će o visini agrarnog budžeta biti razgovarano sa novim resornim ministrom. Marinkoivić kaže da u agrarni budžet treba da bude usmereno zakonskih šest odsto budžeta RS.

Dodao je i da ne zna koliko će uspeti u svojim naumima, jer ne zavisi sve od njega, nego od mnogo okolnosti.

On je naglasio i da očekuje da DNS na čelu sa Markom Pavićem bude i dalje partner u Vladi RS.

Budući premijer RS je podsetio i da će Ministarstvo za izbeglice preći na nivo sekretarijata.

– Neka udruženja su se obratila dopisima u vezi sa pričom da se ukida ovo ministarstvo. Mi ništa ne ukidamo, nego ono jednostavno ide u drugu organizacionu formu. Zadržaće sve nadležnosti i poslove u punom kapacitetu – dodao je Višković.

 

 

 

Podsetio je i da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva biti podeljneo na dva – jedno privrede i preduzetništva, i drugo energetike i rudarstva. Takođe, visoko obrazovanje preći će u resor nauke i tehonolškog razvoja, a “kozmetičke izmene” pretrpeće Ministarstvo ekonomskih odnosa.

– Buduća vlada prihvatiće sve predloge i sugestije ako su usmerene u rešavanje životnih problema građana i ako su realno izvodljive – kazao je Višković.

Podvukao je da će nova vlada biti usmerena u pravcu stručnosti i odgovornosti.

– Neću gledati ko dolazi iz koje političke opcije nego da je kvalifikovan, stručan i da izvršava zadatke. Ne volim i neću se baviti obećanjima. Ispred mene i mog kabineta treba da stoje rad i rezultati, a obećanja su u sferi politike. Neću olako davati obećanja. Ne polazim od toga da su predsednik i ministri najpametniji. Naprotiv, pristalica sam toga da se čuje što više mišljenja kako bi stvorili najbolja rešenja – istakao je Višković.

novosti.rs

Check Also

3E1C1743-D0B3-43E4-8D70-6EC69A375DC8

Nenad Nešić v.d. predsjednika DNS-a, Banjac generalni sekretar

  U Banjaluci je kasno večeras završena vanredna sjednica Predsjedništva DNS-a na kojoj je za …

Powered by Master Media (TM)