Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Sastanak Dodika i vladike Hrizostoma, podrška referendumu

Sastanak Dodika i vladike Hrizostoma, podrška referendumu

20160905212506_385974BIJELJINA – Predsjednik RS, Milorad Dodik, razgovarao je večeras u Bijeljini s episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom o aktuelnoj situaciji i referendumu o Danu Republike.

Dodik je naglasio da je Dan Republike 9. januar i da će u kasnijim aktivnostima i donošenju novog zakona o praznicima biti rečeno da to nije samo Dan Republike, nego da je to i dan državnosti Republike Srpske, jer je Republika Srpska država.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom naglasio je da vjeruje u mudru politiku koju vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i kojom kroz referendum treba da se otkloni bol i nepravda nanesena zbog osporavanja Dana Republike i njene slave, Svetog arhiđakona Stefana.

“Mi ne branimo nikome da slavi svoje slave i običaje, ali neka i srpski narod slavi svoju krsnu slavu i svoje krsno ime, kao što smo kroz vijekove činili u još težim vremenima”, istakao je vladika Hrizostom.

On je rekao da se treba politički i mudro boriti da bi se osporila nepravda koju su svjetski političari i, posebno, političari u Sarajevu učinili protiv srpskog naroda.

“Mi smo kao Crkva osjetili taj bol i tu nepravdu koju je Ustavni sud nanio srpskom narodu i pozdravljamo borbu predsjednika Dodika, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske da se, upravo kroz referendum, taj bol ublaži kod srpskog naroda”, naglasio je vladika Hrizostom.

Predsjednik Dodik rekao je da je sa vladikom razgovarao o važnim državnim temama i upoznao ga o aktuelnoj situaciji, pa i o referendumu kao univerzalnoj priči.

“Dan Republike, 9. januar, zanima sve ljude i institucije, pa i SPC. Upoznao sam vladiku o tome da Republika Srpska ne čini ništa što nije naša borba za naše pravo”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se opredijelila za političku borbu, a referendum je sistem provođenja odluke Ustavnog suda koji je tražio da se prilagodi zakon.

“Mi smo odlučili da taj prvi korak u prilagođavanju bude referendum, a drugi su digli galamu jer vjerovatno osjećaju potrebu da još jednom Srbima nešto spriječe”, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da se to neće desiti i dodao da je stanje u Srpskoj stabilno i bezbijedno.

(NN/rtrs.rs)

Check Also

20200113073810_578067

Bankari: Građanima BiH omogućiti otvaranje računa video pozivom

  Udruženje banaka BiH smatra da građanima BiH, koji to žele, treba omogućiti otvaranje računa …

Powered by Master Media (TM)