Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / ŠARENA JAJA BEZ FARBE ZA BOJENJE Ovako možete spremiti vaskršnju trpezu na prirodan način

ŠARENA JAJA BEZ FARBE ZA BOJENJE Ovako možete spremiti vaskršnju trpezu na prirodan način

Jaja-Vaskrs

 

Šarena vaskršnja jaja vole i djeca i odrasli, a mnoge domaćice se prosto utrkuju čija će jaja biti šarenija, ljepša i – neobičnija. Tržište je preplavljeno raznim varijantama boja za jaja, ali sve one su u pravilu napralvjene na bazi vještačkih hemijskih supstanci. U problemu su dakle, oni alergični na vještačke boje, ali i ekološki osvješteni poštovaoci vaskršnjih običaja. Ipak, rješenja ima: i bez boja je moguće obojiti i ukrasiti jaja, uostalom tako su radile i naše bake, u ona vremena kad se boje za jaja nisu kupovala u radnji.

Evo nekoliko savjeta kako bojiti jaja bez vještačke boje. Jaja svakako treba kuhati na laganoj vatri u koju se dodaju prirodni dodaci za bojenje.

 

 

BAKARNO CRVENA Za ovu boju, znaju stare domaćice, jaja treba kuhati u što većoj količini lukovine – ljuske od starog crnog luka.

ZELENA BOJA Jaja će biti svjetlozelena, skoro “prozirne” vodeno zelene boje ako ih kuvate u koprivi. Ako želite intenzivniju zelenu boju skuhajte ih u špinatu.

LJUBIČASTA BOJA Jaja će biti intenzivno ljubičasta, ako ih umjesto u vodi kuhate u crnom vinu.

ŽUTA BOJA Kašičica kurkume u prahu u pola litra vode, pa jaja u vodu, tako da ogreznu i lagano kuvanje – to je recept za žuta jaja.

PLAVA BOJA Zovu ga crveni kupus, izgleda ljubičasto, ali jajima daje plavu boju, ako se ona kuvaju u vodi sa listovima ovog povrća.

 

 

Sva ovako obojena jaja mogu se i našarati na tradicionalna način, bez hemije: tako što uberete različite travke i cvjetove, stavite i ha jaje prije kuvanja, spakujete ih u staru najlonsku čarapu i čvrsto svežete, a potom kuvate u jednoj od predloženih kombinacija.

Sve prirodno, sve ekološki, a ovakva jaja, ako slučajnu puknu priliko kuvanja, možete slobodno pojesti ili staviti u rusku salatu, bez straha od alergijske reakcije.

srpskainfo.com

Check Also

160995

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja (VIDEO)

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, patrijarh srpski Irinej uputio je poslanicu, koju prenosimo u cijelosti. …

Powered by Master Media (TM)