Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / “Samostalnost Srpske ŽRTVOVANA ZARAD MIRA u BiH”: Tragom Dodikove najave o mogućoj nezavisnosti

“Samostalnost Srpske ŽRTVOVANA ZARAD MIRA u BiH”: Tragom Dodikove najave o mogućoj nezavisnosti

Milorad-Dodik-Foto-D-BOZIC

 

U slučaju da Srpska proglasi nezavisnost od BiH, ne bi bilo mnogo onih koji bi rekli „ura, podržavamo Dodika“, ali ako bi bio dovoljno uporan i spreman na neku vrstu rizika i ako bi izdržao sve pritiske, stvari bi mogle da se promijene za tri do pet godina, kada bi na vlast u EU mogle da dođu desničarske partije.

To za Srpskainfo kaže univerzitetski profesor i politički analitičar iz Beograda Dejan Vuk Stanković, komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da postoji najmanje 10 zemalja koje bi podržale status za nezavisnost Srpske.

Stanković smatra da je u ovom trenutku više onih koji podržavaju sadašnji status BiH isključivo zbog prevencije nekog mogućeg sukoba, a ne zbog toga što smatraju da je BiH uzorna država.

 

 

– To ne znači da scenario koji generiše neizvjesnost, političke turbulencije i komešanje u ovom dijelu Evrope nije moguć. On je svakim danom sve više moguć zato što gotovo da ne postoji prostor za neki racionalan dogovor tri naroda u BiH. Dodikov scenario podiže nivo rizika, jer sama činjenica da se neka država raspada na ovom prostoru automatski znači veću opasnost od nekog oružanog sukoba. Ali, i ono što se raspada je već u poluraspadnutom stanju –  kaže Stanković.

Foto: Media Centar Beograd

Prema njegovim riječima, da u Sarajevu postoje drugačiji političari, Dodik bi djelovao smiješno.

– Ali, problem je što su tamo na vlasti gori ljudi od Dodika, u pogledu političkih procjena. Kada Bakir Izetbegović u izbornoj noći kaže “idemo na ukidanje RS”, šta je to nego ulaznica u to da Dodik radi ovo što radi? Ili kada namjeste prevaru s Komšićem i politički obezglave Hrvate, šta je to nego uvod u neke potencijalne sukobe? Ovdje stalno pričamo o relaciji Banjaluka – Sarajevo, a niko ne govori da više od deceniju Mostar nema lokalnu vlast. Dakle, obzirom na to da su mnoge riječi već odavno u javnom govoru poput nezavisnosti RS, na djela neće biti teško da se pređe. To nam jasno govori istorija, tako se pričalo o nezavisnoj Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovu, pa se vrlo lako skliznulo u rasturanje onoga što je postojalo – kaže Stanković.

Istovremeno, sve glasnije su spekulacije da bi otvorena politička i nacionalna pitanja na Balkanu mogla da budu rješavana „u paketu“.

– Mislim da je jedina šansa da se izbjegne neki oružani sukob u narednom periodu to da se napravi neki novi Berlinski kongres, da se bez predrasuda iz devedesetih nacrtaju nove mape na prostoru nekadašnje Jugoslavije, uz pokušaj da se nađe ravnoteža uticaja među ključnim igračima na ovom prostoru. Mi bismo se tu malo pitali, ali bi se uzeo u obzir kompletni potencijal koji sadrže svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije, a kada je riječ o konfliktnom potencijalu, Srbi ne stoje loše – zaključuje Stanković.

Politikolog Vojislav Savić kaže da je najava SDA o osporavanju naziva Srpske sulud potez koji samo može odvesti BiH u pakao, a nema nikakve ustavne, političke, istorijske ni racionalne osnove.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Teško je govoriti o konkretnim imenima zemalja, ali nije teško pretpostaviti koje su to zemlje koje bi imale interes da priznaju Srpsku, odnosno kojima BiH sama po sebi nije neka pretjerana svetinja, kao što i nije. To su zemlje koje se opiru atlantističkoj dominaciji i predstavljaju neku vrstu neformalnog neosuverenističkog pokreta na globalnom nivou, a prva među njima je Rusija. BiH je po svim teorijskim, ali i empirijskim parametrima, ono što se naziva „propalom državom“, odnosno projektom koji nije zaživio onako kako su njegovi kreatori i mecene zamislili. Vrijeme je pokazalo da Srpska nije samo proizvoljni hir srpskog naroda nastao u momentu, nego istorijska težnja Srba sa ove strane Drine da se zaštite i institucionalno organizuju – zaključuje Savić.

Podsjećamo, Milorad Dodik je za RTS izjavio da će Republika Srpska raspisati referendum i odvojiti se od BiH ukoliko Ustavni sud BiH prihvati inicijativu SDA da raspravlja o promjeni naziva RS. On je naveo da je moguće da u Ustavnom sudu BiH, gdje su dva Bošnjaka i tri stranca, dođe do preglasavanja ako bude raspravljano o inicijativi o promeni naziva Srpske.

 

 

– Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, preduzećemo mjere, prvenstveno referendum i odvojiti se od BiH. To nije moja, nego odluka svih političkih lidera u Srpskoj, i vlasti i opozicije, koji su rekli da ćemo u tom momentu donijeti odluku o našem statusu, a moj stav će biti nezavisnost. Mi smo izračunali najmanje deset zemalja koje bi podržale naš status za nezavisnost – rekao je Dodik.

On tvrdi da ni Hrvati neće propustiti priliku da se i oni odvoje od BiH, te da će i Bošnjaci shvatiti „da je to i za njih najbolje – da imaju teritoriju kojom perspektivno mogu da upravljaju i vrše vlast“. Dodik tvrdi da Srbi nisu avanturisti, da neće dovesti ni do kakvog oružanog sukoba.

– Jedino je mogućnost odluke da interveniše NATO, a da se dođe do sukuba između RS i FBiH, to je nemoguće – uvjeren je Dodik.

srpskainfo.com

Check Also

A55A09E2-7321-413B-86EE-565A5B0CA892

Injekcije metotreksata pokrivaće osiguranje

  Za oboljele od reumatoidnog artritisa u RS stiže ohrabrujuća vijest iz Fonda zdravstvenog osiguranja …

Powered by Master Media (TM)