Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rudo / RUDO TRAŽI DA DIO PRUGE BEOGRAD – BAR KOD ŠTRBACA OSTANE U BiH

RUDO TRAŽI DA DIO PRUGE BEOGRAD – BAR KOD ŠTRBACA OSTANE U BiH

STANICA-STRPCI-1
RUDO – Pruga širokog kolosjeka Beograd – Bar u mjestu Štrpci, opština Rudo, prolazi kroz teritoriju BiH u dužinii od 12 kilometara sa željezničkim stanicama Goleš i Štrpci.

I ovaj dio pruge i teritorija oko nje se nalazi na stolu Međudržavnih komisija Srbije i BiH u smislu nerješenih pitanja državne granice i granične linije i rasprave o mogućoj zamjeni teritorija.

Prema dostupnim informacijama Republika Srbija traži da teritorija oko pruge u potpunosti pripadne njoj ali, nezvanično, ne nudi ništa za zamjenu.

Građani Mjesne zajednice Štrpci ne odriču se ovih željezničkih stanica koje im mnogo znače u povezivanju sa svijetom i to punih 41 godinu od kako je pruga izgrađena.

Predsjednikk ove ruđanske mjesne zajednice Nenad Ljubojević kaže ako već mora da dođe do razgraničenja treba da pruga Beograd – Bar koja prolazi kroz područje opštine Rudo treba da ostane u BiH.

„Ovo je idealna lokacija da se na željezničkoj stanici Štrpci napravi carinski terminal za teretni saobraćaj i čitava BiH bi baš tu mogla da ima vezu sa prugom Beograd – Bar“, dodaje Ljubojević.

Stajalište Štrpci je i danas u funkciji gdje staju putnički vozovi i primaju putnike. Koriste ga građani opština Rudo i Višegrad.

„Ako pruga Beograd –Bar prolazi kroz dvije države Srbiju i Crnu Goru šta smeta da ide i kroz treću, Bosnu i Hercegovinu“, zaključuje Ljubojević.

On ponavlja da BiH ima ovdje idealnu priliku da ima vezu i sa Beogradom i Barom.

Nedavno su članovi državne komisije za granice BiH boravili u Rudom kod načelnika opštine Rata Rajaka gdje su stekli uvid u stanje na terenu a obišli su i sva mjesta gdje bi granica trebalo da se koriguje kao što su Štrpci, Međurečje i regionalni put Rudo – Priboj koji na nekoliko mjesta presjeca granična linija.

R. TASIĆ-visegradskevijesti.com

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

MILOS-VIDAKOVIC

NAJAVLjEN NAUČNI SKUP O MILOŠU VIDAKOVIĆU

RUDO – U okviru Kulturne manifestacije „Vidakovićevi dani“ Narodna biblioteka i „Prosvjeta“ u Rudom organizovaće …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)