Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rudo / RUĐANI TRAŽE DA DIO PRUGE BEOGRAD – BAR OSTANE U BiH

RUĐANI TRAŽE DA DIO PRUGE BEOGRAD – BAR OSTANE U BiH

Medjurecje-696x532
RUDO – Članovi Državne komisije za granice BiH boravili su danas u Rudom gdje su u razgovoru sa načelnikom ove opštine Ratom Rajakom upoznati s nerješenim stanjem na državnoj granici između Srbije i BiH koje je posebno izraženo na razmeđini ruđanske i pribojske opštine. Ovih dana inteziviraju se aktivnosti međudržavnih komisija na definisanju državne granice BiH i Srbije.

„Provjerili smo probleme vezane za život građana na ovom području gdje državna granica presjeca sela i putne komunikacije i utvrdili okolnosti iz zahtjeva Srbije prema BiH vezane za predstojeću razmjenu teritorija“, rekao je zamjenik predsjedavajućeg državne komisije za granicu Edin Kučuković.

„Neophodno je ispraviti određene nelogičnosti posebno na području enklave Međurečje, koje pripada ruđanskoj opštini a sa svih strana je okruženo teritorijoj države Srbije i nema dodirne tačke sa BiH i u tom smislu smo u razgovoru sa načelnikom i građanima na terenu provjerili šta oni misle o korekciji granice i razmjeni teritorija“, dodao je Kučković.

Građanima opštine Rudo ne odgovara ni da se dio pruge Beograd – Bar kod Štrbaca, koja prolazi kroz prostor ruđanske opštine i teritoriju BiH, pripadne Srbiji.

„ Interes i opštine Rudo i građana Mjesne zajednice Štrpci je da i oni imaju mogućnost da koriste željezničke stanice na ovom terenu i bilo bi potrebno tražiti rješenje da pruga ostane na teritoriji BiH kao što je sad“, kaže načelnik opštine Rudo Rato Rajak.

On podsjeća da ta pruga prolazi kroz Srbiju i Crnu Goru i zašto njena trasa ne bi bila i u trećoj državi.

Najnebičnija granica na prostorima bivše Jugoslavije se nalazi baš između opština Priboj u Rudo.

Regionalni put Rudo – Priboj prolazi čas kroz pordučje pribojske pa onda ruđanske opštine. Slična je situacija i na lijevoj obali Lima i u Mjesnim zajednicama Mokronozi i Mioče.

O stanju na terenu , vezanom za nelogičnosti postojeće granice u kojima ispaštaju stanovnici sela i mogućim rješenjima Komisija će upoznati i Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH koje će donijeti odluku o pristanku na razmjenu teritorija i korekcijama granične linije sa Srbijom .

R. TASIĆ-visegradskevijesti.com

About admin

Check Also

mup

Vozač zadobio teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi kod Rudog

Na regionalnom putu Rudo-Uvac u mjestu Ustibar, opština Rudo, 07.02.2018.godina, oko 0,90 časova, dogodila se …

Powered by Master Media (TM)