Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rogatica / Rod krompira u Rogatici iznad očekivanja

Rod krompira u Rogatici iznad očekivanja

20201012234028_335526

 

Parcele na Borikama, Stjenicama, u Rogatičkom polju i drugim širom opštine ovih dana prepune su radnika, jer je u toku intenzivno vađenje krompira, koji je, kako procjenjuju poljoprivredni stručnjaci, rekordno rodio.

Vlasnik “Agromonta” i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Solanum produkt” Novak Motika rekao je da se rod sjemenskog krompira kreće oko 25, a merkantilnog 35 tona po hektaru.

 

 

U ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi krompirom kao najzastupljenijom sjetvenom kulturom u Rogatici zasijano je 300 hektara. To je za četiri hektara više nego prošle godine, kada je izvađeno 7.400 tona, od čega 2.208 sjemenskog i 5.192 tone merkantilnog krompira.

Uz to što proizvođači ove jeseni trljaju ruke zadovoljni rodom i kvalitetom krtole, jer će biti i za vlastite potrebe i za tržište, zadovoljni su i brojni sezonski radnici. Riječ je najviše o ženama, koje ostavljaju po strani mnoge kućne i ostale poslove i idu da vade krompir. Nije ni čudo, jer je dnevnica i do 40 maraka uz obavezan jedan, a u većini slučajeva i dva obroka i piće.

– Više zarađuju oni koji rade na utovaru i istovaru krompira, jer obavljaju teže poslove i duže rade, nekada i do 22 časa – naglasio je Motika.

 

S. M. – glassrpske.com

 

Check Also

10613_cajnice-rogatica-sokolac-ispunjen-plan-sece-r.m._f

ISPUNILI POLUGODIŠNjI PLAN: Šumska gazdinstva iz Čajniča, Rogatice i Sokoca uspešna i pored epidemije

  Zajedničko za Čajniče i Sokolac je da im se centar grada nalazi na 800 …

Powered by Master Media (TM)