Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Repriza eksperimentalne male mature na proljeće

Repriza eksperimentalne male mature na proljeće

20201012233122_335524

 

 

Eksperimentalna mala matura u osnovnim školama u Srpskoj trebalo bi da bude organizovana krajem ove školske godine, a pored matematike, pred đacima bošnjačke nacionalnosti umjesto srpskog bi se mogli naći testovi iz bošnjačkog jezika.

Republički pedagoški zavod već je dostavio prijedlog Ministarstvu prosvjete i kulture RS za još jedno održavanje eksperimentalne male mature u Srpskoj, u koju bi ovaj put bio uključen i predmet bošnjački jezik.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je za “Glas Srpske” da su predložili održavanje još jedne eksperimentalne male mature zbog toga što đaci proljetos iz epidemioloških razloga nisu bili u mogućnosti da testiraju znanje stečeno u prethodnoj školskoj godini.

 

 

– Namjera nam je da u malu maturu uvrstimo i bošnjački jezik, jer znanje djece bošnjačke nacionalnosti iz tog predmeta do sada nije bilo testirano. Sa planovima organizacije krećemo čim nam stigne odgovor resornog ministarstva – kazao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže da je krajem prethodne školske godine trebalo da bude održana završna eksperimentalna mala matura u svim školama.

– S obzirom na okolnosti u kojima smo se našli, završna eksperimentalna mala matura nije realizovana i zato smatramo da bi bilo najbolje da to bude urađeno krajem ove školske godine – kazao je Popržen, koji smatra da je uvođenje bošnjačkog jezika u eksperimentalnu malu maturu dobra ideja.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda kaže da bi bilo korektno prema učenicima da se ove školske godine sprovede eksperimentalna mala matura.

– Plašim se da je ovaj skraćeni nastavni plan i program koji imamo zbog virusa korona od marta značajno uticao na nivo postignuća učenika osmog i devetog razreda – rekla je Mrda.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji Predrag Račanović zadovoljan je rezultatima prethodne provjere znanja.

 

– Svakako bi trebalo još jednom organizovati eksperimentalnu malu maturu prije nego što ona postane obavezna u svim školama – kazao je Račanović i dodao da bi bilo opravdano da se u malu maturu uvrsti i jezik bošnjačkog naroda za djecu bošnjačke nacionalnosti.

Planovi

Eksperimentalna mala matura proljetos je trebalo da bude održana u svih 187 osnovnih škola u Srpskoj, dok se godinu ranije probno testiranje iz matematike i srpskog jezika izvodilo u 94 školske ustanove.

Prije pojave virusa korona planirano je da od kraja 2020/2021. školske godine mala matura bude obavezna za sve učenike osnovnih škola.

glassrpske.com

Check Also

167872

U Srpskoj 403 novooboljelih, 1 iz Višegrada, 7 iz Foče, 1 iz Čajniča, 7 iz Rogatica, 1 iz Rudog

  Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u …

Powered by Master Media (TM)