Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rudo / RENOVIRANA ZGRADA ŠKOLE U BUDIMLIJI

RENOVIRANA ZGRADA ŠKOLE U BUDIMLIJI

SKOLA-U-BUDIMLIJI
RUDO – U godinama kad se zatvaraju podučna odjeljenja gradskih osnovnih škola po selima a nekad moderni školski objekti propadaju i zarastaju u korov opština Rudo se odlučila da renovira staru zgradu u Budimliji izgrađenu 1937.godine.

Odbornik u Skupštini opštine Rudo i predsjednik Građevinskog odbora za sanaciju školskog objekta Ilija Arsić kaže da od njegove izgradnje nije bilo značajnijih ulaganja ni građevinskih intervencija.

„Doskora oronula, zapuštena i od zuba vremena načeta škola dobila je ovih dana novo lice i biće, kao nekad ogledalo ovog sela. Renovirano je sve od podova, plafona, zidova, promjenjena je krovna konstrukcija, a izgraađen je i sanitarni čvor koji je nedostajao“, dodao je Arsić.

On je naglasio da su sređene dvije učionice i zbornica a nabavljen je i kompletan inventar.

Dok radovi traju nastava se odvija u najstarijoj školskoj zgradi u ovim krajevima u jednoj učionici.

„ Radim šest godina u ovoj područnoj školi i dosad su uslovi za izvođenje nastave bili veoma teški . Memljive učionice, prokišnjavalo je a sanitarni čvor za djecu bio u dvorištu. Školske klupe i stolice se decenijama nisu mijenjale, „ ispričala je učiteljica Katarina Tomašević.

Tomaševićeva je prethodno radila u centralnoj školi u Rudom i kaže da se, kad je ovdje došla da izvodi nastavu, bilo vrlo teško da se privikne na drugačije uslove rada.

Druga učiteljica Mirjana Pantović iz Priboja kaže da su renoviranjem školske zgrade svi na dobitku i učenici i prosvjetni radnici ali i narod ovog kraja koji njene prostorije može koristiti za svoj društveni život.

„Zahvaljujući opštini Rudo dobili smo savremen prostor za rad sa novim učionicama i namještajem. Sve je čisto, svijetlo uslovno za odvijanje nastave i vannastavnih aktivnosti. Jedva čekamo da se uselimo u nove učionice“, kaže Pantovićeva.

Ona s ponosom ističe da Budimlija ima najmoderniji školski objekat u opštini a možda u u susjednim lokalanim zajednicama.

„Imamo trenutno 12 učenika u školi i nastavni proces se odvija u dvije kombinacije, „ dodaje ova mlada učiteljica.

Navodi da su seoska djeca vrijedna, svestrana, bistra i radoznala i da je sa njima lako raditi jer nisu zahtijevna.


Nastava u najstarijoj školskoj zgradi
Ogromna prednost ruđanske u odnosu na susjedne opštine što je uspjela da i prije a i poslije otadžbinskog rata sačuva selo i uloži znatna sredstava u razvoj poljoprivrede.

Tako i ovdje u Budimliji skoro da i nema napuštenih kuća i zapuštenih imanja.

R. TASIĆ- visegradskevijesti.com

Check Also

fAMk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWpJN01EQV8vZDQ2Mjk5YTJmY2U0NWFhOTBlN2YzZmFlOGQ1ZWY5ZjQuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Lekari mu se pet dana BORILI ZA ŽIVOT: Preminuo POLICAJAC HEROJ koji je iz kanjona SPASAO DJEVOJKU

Pripadnik Granične policije BiH Radoš Drakula (42) iz Rudog, koji je teško povređen u nesreći …

Powered by Master Media (TM)