Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rogatica / REKORDER MEĐU POLAZNICIMA Goranu iz Rogatice ovaj Božić biće 52. put da donosi radost velikog praznika

REKORDER MEĐU POLAZNICIMA Goranu iz Rogatice ovaj Božić biće 52. put da donosi radost velikog praznika

iffktkqTURBXy82ZGJmZmJlMzhjYWUzOWJhNDdkMmE5NTk5ZDFkOTFiNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Ako bi se u opštini Rogatica, a možda i šire, tražio rekorder među božićnim polaznicima u jednoj porodici, u najuži izbor bez sumnje ušao bi Goran Gluhović (62) iz Seljana.

On će radosnu vest o Hristovom rođenju ovog 7. januara po 52. put doneti u porodicu komšije Radisava Arbinje.

– Sve je počelo u vreme kada nisam imao ni punih deset godina. Tada se Radisav ili Radan, kako ga svi poznaju, iz svojih Kalimanića u opštini Sokolac, sa porodicom doselio u naše Seljane. Poželeo je da mu budem polaznik. Moji roditelji su to odobrili i ja odoh u Arbinje da im donesem radosnu vest o rođenju Hristovom 1966. godine – priseća se Goran.

 

Kako je tih dana Radanova porodica živela u staroj kući na kraju sela, bio je problem kako da u cik zore i po snegu do kolena ode do njihove kuće. Rešenje su našli u tome što ga je pratila starija sestra Momirka, pa su Arbinje u neku ruku te i naredne godine imale dva polaznika, s tim što je Goranu pripala obaveza da naloži badnjake i očita onu “koliko varnica, toliko u domaćina parica, ovaca, goveda i konja, da rodi pšenica belica i vinova lozica…”, koje je danima ranije učio napamet kod kuće.

– Ja sam i šporet darivao nekom paricom i prvi od zaoblice odsekao komadić mesa kojim smo se omrsili posle višenedeljnog božićnog posta. Zauzvrat sedam dana posle, uz prevođenje polaznika, dobio sam kolač i vunene čarape – priča Goran.

Za njegovo prvo položajstvo dugo se, uz pomoć roditelja i sestre, pripremao.

 

– Cilj je bio da u kuću Arbinja dođem što ranije i da po mogućnosti domaćina prvi pospem žitom koje sam poneo od kuće. I uspeo sam. A po ulazu u kuću naložio sam preostali, treći badnjak. Sledilo je blagosiljanje i darivanje šporeta – seća se Gluhović, prenosi Glas Srpske.

Zanimljivo je da Goran zadaću polaznika nije prekidao ni u vreme kad je bio vojnik u bivšoj JNA, a kako veli, ako Bog da, za ovaj Božić biće 52. put da donosi radost velikog praznika Arbinjama.

 blic.rs
Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

36e98593180287a822788b53f9ef5b6fea9ba3fe

Nikad nije kasno: Glasajmo za Rogatičanku Nevenu Radović

Rogatičanka Nevena Radović učestvuje u emisiji „Granda“ pod nazivom „Nikad nije kasno“. Između nje i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)