Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Rekonstrukcija Hrama rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu (VIDEO)

Rekonstrukcija Hrama rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu (VIDEO)

175722
U Hramu rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu u toku je rekonstrukcija hrama starog 136 godina. Radovi se izvode u nekoliko faza, a trenutno se oslikava unutrašnjost crkve.

Nakon rekonstrukcije poda i zidova hrama, uvođenja grijanja, oslikan je oltar, a sada se nastavlja ikonopisanje.

– Krenuli smo sa drugom fazom oslikavanja broda crkve. Trenutno je oslikana lijeva strana, za koji dan krećemo sa oslikavanjem desne strane.Oslikavanje vrše Drago Vučić iz Bileće , Branislav Kovačević iz Pala, monah Serafim iz manastira Dobrunska Rijeka, zajedno sa teologom Milanom Lukićem – kaže Aleksandar Topalović, protojerej-stavrofor.

U oslikavanju pravoslavnih hramova postoje kanoni koji se moraju poštovati i po tim kanonima je urađen projekat koji je odobrio eparhijski upravni odbor Mitropolije dabrobosanske.

 

Po završetku freskopisanja, rekonstrukcija Svetog hrama biće nastavljena čim vremenski uslovi budu dozvolili.

– Krećemo u spoljašnju obnovu fasade i zvonika, tako da bi ovaj hram, koji je jedan od najstarijih na području Višegrada, poslije manastira u Dobrunu, bio kompletno obnovljen i renoviran – dodaje protojerej-stavrofor.

U Andrićgradu je u toku izgradnja zvonika u Hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, a čim se prikupe neophodna sredstva nastaviće se sa freskopisanjem u unutrašnjosti hrama.

RTRS

Check Also

FD020205-F72C-4DA5-B7DB-C516C34672E3

U Srpskoj 186 novooboljelih, 24 iz Višegrada

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu …

Powered by Master Media (TM)