Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / RECEPT ĆE BITI OBAVEZAN I ZA BRUFEN Zdravstvena inspekcija češlja apoteke u Srpskoj

RECEPT ĆE BITI OBAVEZAN I ZA BRUFEN Zdravstvena inspekcija češlja apoteke u Srpskoj

zSHktkqTURBXy85NGU4OTNjNWU0YTliY2U3ZjlkZGZkOTZiZDQ5ZTdjNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Rapten K, analgin 500 mg, brufen 400 mg, rapten duo i hloramfenikol samo su neki od lekova na kojima je naznačeno da se izdaju uz lekarski recept, a ipak su se mogli kupiti bez recepta u apotekama.

Međutim, kako “Nezavisne” saznaju, kontrole će biti rigoroznije, a zdravstvena inspekcija ima cilj da u potpunosti iskorijeni pojavu nepravilnog propisivanja i izdavanja lekova.

Zbog toga su i poslali dopis domovima zdravlja u RS, Komori doktora medicine, Farmaceutskoj komori, kao i Komori doktora stomatologije da je došlo do izmena Pravilnika o uslovima propisivanja i izdavanja leka.

 

– Ovim pravilnikom definisani su uslovi propisivanja i izdavanja lekova na recept. Deo pravilnika se odnosi na obaveze doktora, a deo na obaveze magistara farmacije. Lekove u čijem uputstvu je navedeno da se izdaju na lekarski recept može izdati samo magistar farmacije u apoteci, na osnovu recepta doktora medicine ili doktora stomatologije. Inspektori proveravaju, između ostalog, i da li se poštuje režim izdavanja lekova na recept – kažu u Inspektoratu RS i navode da će u svakom slučaju kada utvrde da recept nije odgovarajući izricati novčanu kaznu doktoru koji ga je propisao, odnosno magistru farmacije koji je lek izdao.

U slučaju da bez recepta izda lek koji je na režimu izdavanja na recept, Zakonom o apotekarskoj delatnosti propisana je kazna u iznosu od 3.000 do 15.000 za pravno lice, 1.000 do 3.000 za odgovorno lice i za magistra farmacije u iznosu od 500 do 1.500 KM.

Takođe, kako navode u Inspektoratu RS, u ovom slučaju magistru farmacije preti i mera oduzimanja licence za obavljanje delatnosti.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da je na svakom leku jasno propisan način izdavanja, te da su apoteke bile dužne da se pridržavaju toga, međutim ukoliko su ih neke apoteke izdavale bez recepta, to je bilo nepoštivanje propisa.

Kako su nam rekli u apotekama, nije tajna da su neke lekove koji se svakodnevno kupuju poput brufena, raptena duo ili analgina izdavali bez recepta jer u tome nisu videli nikakvu opasnost po zdravlje, dok su lekove za pritisak ili neku drugu terapiju izdavali isključivo na recept…

 

– Posebno ako se radi o antibiotskim lekovima, oni su morali imati recept. Imamo neke najave da će sve morati biti bolje regulisano i rigoroznije kada su u pitanju ti, da tako kažemo, lekovi koji su u svakodnevnoj upotrebi, a naznačeno je da idu na recept, ali još nismo konkretno obavešteni – kažu u jednoj banjalučkoj apoteci.

Promene

U još nekoliko apoteka potvrdili su da će doći do određenih promena kada je u pitanju izdavanje jačih lekova, ali nisu precizirali detalje.

– Oni lekovi koji imaju režim izdavanja na recept pacijentima se izdaju isključivo uz recept doktora medicine ili doktora stomatologije, bez obzira na to da li lek plaća pacijent ili troškove izdavanja snosi Fond zdravstvenog osiguranja. To se odnosi isključivo na lekove gde je jasno definisano da se lek izdaje na recept – kažu iz “Moje apoteke”.

blic.rs

Visegrad Live pratite putem aplikacija za Android  i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

mup

U požaru u Sokocu izgorjela dva vozila i pomoćni objekat

Policijskoj stanici Sokolac, 17.01.2018. godine, oko 02,20 časova prijavljeno je da u mjestu Pediše,opština Sokolac, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)