Breaking News
Home / Zanimljivosti / RAKIJA KOJA JE ODUŠEVILA SAD “Yebiga” se proizvodi isključivo od čačanskih šljiva (FOTO)

RAKIJA KOJA JE ODUŠEVILA SAD “Yebiga” se proizvodi isključivo od čačanskih šljiva (FOTO)

sljive-foto-s-r-mrkonjic

 

Nema bolje rakije od srpske, a za to je dokaz i popularni brend “Yebiga” koji je oduševio Amerikance i popularnog Bili Gulda, basistu grupe “Faith No More”.

Tvorac ove jedinstvene ljute kapljice je dugogodišnji stručnjak Ivan Urošević.

 

– Ono po čemu je Srbija itekako poznata u svijetu je svakako šljivovica, a rakija “Yebiga” našla je put preko Atlantika do američkog tržišta. Saradnja sa Bilijem počela je prije dvije i po godine na festivalu rakije u Beogradu – kaže za Rinu Ivan.

Najpoznatija srpska rakija nastaje u selu Brezna, na planini Goč. Tradicija se prenosi sa koljena na koljeno i destilerija “Tok” postala je nadaleko poznata, a sve je počelo kad se Ivanov otac Veroljub kao inženjer tehnologije jakih alkoholnih pića vratio na djedovinu i posadio šljive.

 

– Tradiciju smo nastavili brat i ja. Proizvodimo isključivo rakiju od šljive i to isključivo od čačanske rodne i čačanske ljepotice, obje sorte stvorene su u Institu za voćarstvo u Čačku, jer je dokazano da se od njih stvaraju visokokvalitetne rakije. Destilat stoji 18 mjeseci u hrastovoj buradi – rekao je Ivan Urošević koji je i predsednik Upravnog odbora saveza proizvođača rakija, kojeg je osnovala Vlada Republike Srbije.

Inače, ova destilerija je pobjedila na takmičenju za najbolju šljivovicu u srpskim zemljama 2018. godine sa najvišom mogućom ocjenom (19,71 bodova), takođe i 2015. je bila na vrhu po ocjeni degustatora.

(Rina/srpskainfo.com)

Check Also

EOFl75DWsAAqXFH

Black Shark 3 5G mogao bi da bude prvi telefon sa 16 GB RAM-a

  Nakon uspeha prethodnih Xioamijevih Black Shark telefona, kompanija se sprema za objavu novog modela, …

Powered by Master Media (TM)