Breaking News
Home / RS - BIH / Politika RS - BIH / Izbori 2018 / Radovan Višković, kandidat SNSD-a za mandatara, za “Glas Srpske”: Očekujem podršku cijele koalicije

Radovan Višković, kandidat SNSD-a za mandatara, za “Glas Srpske”: Očekujem podršku cijele koalicije

20181103125722-272650

Pozicija premijera Republike Srpske jedna je od ključnih republičkih funkcija, koju sam spreman da preuzmem, ali čekam stavove koalicionih partnera o tome da bi nakon toga mogli otvoriti priču o podjeli resora i svim važnim temama za Srpsku.

Kazao je u petak za “Glas Srpske” potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković kojeg je stranka kandidovala za mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske.

Višković kaže da je još rano govoriti o mnogim stvarima, ali da preostaje da vidi kakav je stav koalicionih partnera. – Očekujem stav organa DNS-a i SP-a i nakon toga ćemo  vidjeti. Sada je preuranjeno pričati o bilo čemu. Ne bi volio da govorim o nekim konkretnim stvarima dok ne budem imao podršku i koalicionih partnera. Očekujem da njihovi organi zasjedaju i da se opredijele te da u narednom periodu sjednemo i razgovaramo o aktivnostima, radu same vlade, ali i o personalnim rješenjima. O tome ne želim sada – rekao je Višković i dodao da je Ujedinjena Srpska, kojom rukovodi Nenad Stevandić, već na neki način podržala njega za novog mandatara.

 

 

Unutar koalicije, kaže, nije bilo ni razgovora o raspodjeli pozicija u vlasti, a tako ni o tome ko će imati koliko mjesta u budućem sazivu Vlade Srpske.

– Kada budu objavljeni konačni rezultati izbora, pričaćemo o tome. Ima vremena i to i nije prioritet. Naša koalicija je funkcionalna 20 godina i ne vidim tu posebne probleme – rekao je Višković.

Na pitanje da li očekuje negodovanje iz DNS-a jer su se u toj stranci u postizbornom periodu nadali poziciji premijera u novom sastavu vlasti u RS, Višković je kazao da ne želi da se bavi spekulacijama te ponovio da za sada čeka stavove iz koalicionih redova. Naglasio je da je svjestan u šta se upušta.

– Ako ste u kolu ili igrate do kraja ili se nikako ne hvatate u kolo. Dugo godina sam tu i pokušaću da uradim sve što je u mojoj moći i znanju da dobrobit Srpske. Znam da je odgovorna funkcija, znam gdje dolazim, ali isto tako očekujem da ću imati podršku Milorada Dodika i buduće predsjednice RS Željke Cvijanović. Želim da radim u timu sa njima i da zajedno kreiramo dobre politike za RS. Ne padam sa Mjeseca, u tim vodama sam duže od deset godina i učiniću sve da radimo časno, pošteno, moralno i odgovorno prema svim građanima i Republici – rekao je Višković koji nije htio da govori o prioritetima i prvim potezima koje namjerava da povuče dok ne dobije potrebnu podršku.

Viškovićevu kandidaturu za mandatara za sastav nove Vlade RS objelodanio je u četvrtak predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik, riječima da će ga stranka novoizabranoj predsjednici Republike Željki Cvijanović predložiti za mandatara te da očekuju podršku koalicionih partnera.

U DNS-u taj stav još nisu zauzeli. Kažu da treba sačekati da Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavi konačne rezultate opštih izbora, što bi se trebalo desiti početkom naredne sedmice.

– Bez obzira na sve turbulencije ubijeđen sam da će koalicija ostati. Pred nama je sigurniji period za RS, a ljudski je da se razgovora, ali moramo sačekati konačne rezultate. Nakon toga ćemo znati koja je pozicija svake stranke iz koalicije što je uslov za početak razgovora o raspodjeli pozicija – izjavio je za “Glas Srpske” potpredsjednik DNS-a Dragomir Jovičić.

 

 

Sličan stav preovladava i u SP-u.

– U narednim danima ćemo vjerovatno imati sjednice organa stranke na kojima ćemo zauzeti stav u vezi sa ovim pitanjem,  uvažavajući rezultate SNSD-a na izborima i dobru saradnju koju smo imali prethodnih godina – kazao je član Izvršnog odbora SP-a Srđan Todorović.

Biografija

Radovan Višković rođen je 1. februara 1964. godine u Milićima, docent doktor je tehničkih nauka iz oblasti saobraćaja, a za narodnog poslanika biran je na izborima 2006, 2010. i 2014. godine. Poziciju narodnog poslanika je izborio i na opštim izborima održanim 7. oktobra. On je dugogodišnji funkcioner SNSD-a i šef poslaničke grupe te stranke u dosadašnjem sazivu Narodne skupštine.

glassrpske.com

Check Also

786F8B0C-1623-4076-AD1F-F2C9652E4C9E

Prijevremeni izbori u devet lokalnih zajednica – Ćurić i Јerinić proglasili pobjedu (FOTO)

Biračka mjesta u Doboju, Trebinju, Ribniku, Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Bužimu, Domaljevcu-Šamcu, Drvaru i Kaknju, …

Powered by Master Media (TM)