Breaking News
Home / Zanimljivosti / Ekonomija / Računi od kojih ne boli glava: Uz ove savjete smanjite potrošnju struje, neki aparati posebno GUTAJU ENERGIJU

Računi od kojih ne boli glava: Uz ove savjete smanjite potrošnju struje, neki aparati posebno GUTAJU ENERGIJU

struja-foto-S-PASALIC-872x610

 

Usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i aktuelnim ratom u Ukrajini, cijene elektroenergenata dramatično rastu u čitavoj Evropi što se najviše odražava na nivo potrošnje struje u domaćinstvima.

Države su mahom povećale potrošnju gornjeg limita struje kako bi olakšale krizu domaćinstvima. Kako bi se maksimalno uštedjelo na potrošnji struje, postoji par trikova koje treba slijediti, a koji su vezani za kućne aparate.

 

 

 

– Pošto frižider i zamrzivač moraju konstantno da budu uključeni, ne iznenađuje činjenica da preko 12 odsto potrošnje struje u domaćinstvu odlazi upravo na ova dva aparata. Pošto se oni ne mogu isključiti, postoje načini da se osigura njihov nesmetani rad kako bi se platio samo neophodni minimum. Redovnim čišćenjem spolja i iznutra zagarantovan je dobar rad frižidera i zamrzivača. Izbacivanjem namirnica kojima je istekao rok smanjujete snagu koju frižider koristi da bi proizvode držao hladnim dok se redovnim spoljnim čišćenjem sprečava ulazak prašine u kompresor koji može otežati rad – izjavila je Natalija Lakim, ekspert za štednju novca, prenosi Blic.

Televizor je uređaj koji je najviše vremena uključen iako ga veći dio vremena niko ne gleda.

– Mnogi pogrešno pretpostavljaju da isključivanjem daljinskog gasimo televizor u potpunosti. To nije uvijek slučaj. Konzole za igricu često ostanu priključene – podsjeća Natalija.

Eksperti napominju da ketleri često ostanu priključeni u struju nakon korišćenja, oni troše oko 0.3 kilovata svakog sata. Punjači za telefon ne troše mnogo struje kada ostanu uključeni ali mogu biti jako opasni.

 

srpskainfo.com

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

 

Check Also

rublja

Američki poslovni portal objavio: Rublja je najbolja valuta na svijetu

Američki poslovni portal Bloomberg je objavio da je rublja ove godine najbolja valuta na svijetu. …

Powered by Master Media (TM)