Breaking News
Home / Region / Putin: Rusija podržava Srbiju u očuvanju teritorijalnog integriteta

Putin: Rusija podržava Srbiju u očuvanju teritorijalnog integriteta

113611
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonski sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koga je informisao o posljednjim događajima na Kosovu i Metohiji, posebno o brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice.
Vučić je zatražio mišljenje i savjet predsjednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i djela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja.

Predsjednik Putin rekao je predsjedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

 

“Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika”, rekao je predsjednik Putin.

Putin je istakao da Rusija jedino prihvata provođenje u djelo rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

Predsjednik Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, saopštila je pres-služba predsjednika Srbije.

Predsjednik Rusije naglasio je da je svjestan pritisaka koji se vrše na predsjednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mjere i reagovati na vrijeme, i istakao da će dvojica predsjednika ostati u kontaktu.

Президент России

@KremlinRussia

Телефонный разговор с Президентом Сербии Александром Вучичем http://bit.ly/2Gk4fAk 

Na kraju razgovora obojica predsjednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rješavati mirnim putem.

Putin je, takođe, ukazao na to da se ekonomski odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 odsto u trgovinskoj razmjeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dvije zemlje.

Vučić je iskoristio i ovu priliku da čestita predsjedniku Putinu na ubjedljivoj pobjedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uvjerenje da će njegova pobjeda doprinijeti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svijetu.

Predsjednik Srbije iskazao je najdublje saučešće povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj djece.

Александар Вучић

@predsednikrs

Председника РФ Владимира Путина сам информисао о последњим догађајимa на КиМ, посебно о бруталном нападу на директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, којег су албанске снаге претукле без икакве кривице.

On je saopštio Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mjera protiv Ruske Federacije, te da neće protjerivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Predsjednici Vučić i Putin dogovorili su da zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu.

Razgovor je održan na inicijativu srpske strane.

rts

Check Also

20190115084816_517818

Džaferi potpisao Zakon: Albanski drugi zvanični jezik u Makedoniji

  Predsjednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi potpisao je Zakon o upotrebi jezika, kojim se albanski …

Powered by Master Media (TM)